През три морета… в пето: Изложба на Вальо Ченков

През три морета… в пето: Изложба на Вальо Ченков

През три морета… в пето: Изложба на Вальо Ченков

Художникът Вальо Ченков напуска България през 1990 г. Животът му преминава през трудности и перипетии, през колебания и колизии. Без логика, на ръба на абсурда пресича три морета… за да попадне в пето. В галерия Credo Bonum Вальо Ченков се завръща в България с голяма изложба, събрала работи от последните 3 години. За тях художника се пази да дава определения. Те не са живописни картини, не са скулптори, не са обекти, или са всичко това взето заедно, защото са пътища започнали от най-различни точки. Един случайно намерен образ или предмет, една история, стават повод за започване на процес на натрупване и отнемане, на моделиране с неочакван краен резултат. Върху различни повърхности изплуват фантастични фигури, разказват се истории, като че излезли от детските кошмари. Те са едновременно привлекателни, но и плашещи, дори стъписващи, защото играят неясна игра с фантазията на зрителя. В тези образи сме склонни да разпознаваме езика на сюрреализма, но и на комикса, в същото време се сещаме за картините на старите майстори, само че в центъра на платното може да зее дупка или да е залепен картон.

За своите работи художника казва: “Аз си водя нещо като дневник за събития, които не са истински събития; влияя се от второстепенни мотиви и започвам да рисувам така, сякаш зная накъде да вървя… Ако имам късмет, картината добива индивидуалност, фигурите се свързват, разтварят се в онова, което вече съществува. Някои неща мутират. Цялото излиза от контрол. Все едно съм на магистралата: скоростта нараства, няма правила, остър завой, право напред. Ускорявам… и в ямата.”

Изложбата на Вальо Ченков в галерия Credo Bonum се осъществява със съдействието на галерия Sariev Contemporary, Пловдив.

Вальо Ченков е роден през 1966 г. в Свищов, България. Живее и работи в Мюнхен, Германия и Ореш, България. Завършва Художествената академия в София и Мюнхенската художествена академия. Ченков е участвал в множество изложби, сред които The day After Yesterday (с Винсент Мицев), Kunstpavillion Мюнхен, Германия (2017); König des täglichen Nichts, бившата сграда на затвора във Фрайзинг, Германия, Minga – Moon, галерия Florian Sundheimer, Mюнхен, Германия (2016); V&V TV, 56. Венецианско биенале (с Винсент Мицев), галерия Royal, Мюнхен, Германия (2015); Kunschelecke, raue Decke, Projectroom Nagel-Draxler, Кьолн, Германия (2014); „…ей сега и за малко…” (2012) и „Слънчев ден и шкурка по гърба” (2014) в галерия Sariev Contemporary; “Poesie Summer Watou”, Белгия, куратор Ян Хоет; ”Fuori Uso”, Пескара, Италия, куратор Агнес Koлмайер; “Sweet Case Eluminated”, музей MAC/VAL, Париж, куратор Катя Ангелова (a.o.); и ”Conviction”, музей Dafen, Китай, куратор Уени Уонг (a.o.). В България Ченков е бил номиниран за Наградата на М-тел за съвременно българско изкуство (2011) и е участвал в изложбата „Защо Дюшан? От обекта до музея и назад (125 години)“ с куратор Мария Василева (САМСИ, 2012). Вальо Ченков е представляван от галерия Sariev Contemporary, Пловдив