Choose Training: изложба на Калин Серапионов

Choose Training: изложба на Калин Серапионов

Choose Training: изложба на Калин Серапионов

Choose Training е термин свързан с фитнеса, с изборът на програма за тренировка, в затворено, климатизирано пространство. В мащабната видео творба на Калин Серапионов, Choose Training е метафора на съвременния свят, живеещ на автоматизиран режим. Възможността за избор е сведена до няколко програми от менюто на тренажора. Choose Training е портрет на големия град. На който и да е било голям град по света, обитаван от светещи реклами, празни неонови офиси, среднощни места за забавление.

Видео инсталацията на Калин Серапионов се състои от 3 големи синхронизирани прожекции. Всички те показват реални кадри уловени от окото на автора. Мигащи неонови реклами и светещи пусти офиси, се редуват с хора, които карат зимни кънки или тренират на уреди във фитнеса. Всички образи, участващи в голям разказ, са организирани с помощта на специално създаден от Ангел Симитчиев звук. Той успява да подчертае изкуствеността на средата, но и за да създаде общ ритъм, в който тези толкова различни изображения могат да заживеят заедно.

Три-каналната видео инсталация Choose Training, ще бъде показана за пръв път в София, след нейното първо представяне през 2014 г. във галерия Contemporary Space във Варна с куратор Мария Василева.

Калин Серапионов е роден е през 1967 г. във Враца, живее и работи в София. Завършва Живопис в Националната художествена академия, но работи основно в областта на видеоинсталацията и фотографията. Неговите забележителни видео творби са показвани в рамките на престижни международни изложби като „След стената: Изкуство и култура на пост-комунистическа Европа”; Moderna Museet, Стокхолм (1999); Manifesta 4, Франкфурт на Майн (2002); „Кръв & Мед”, колекция Есел, Виена (2003); „В дебрите на Балкана”, Kunsthalle Fridericianum, Касел (2003); Heterotopias, биенале на съвременно искуство, Солун (2007); Indefinite Destinations, DEPO Истанбул (2010); Sounds & Visions. Artists’ Films and Videos from Europe, Музей за съвременно изкуство Тел Авив (2009); Grammar of Freedom / Five Lessons: Творби от колекцията Arteast 2000+, Музей за съвременно изкуство Гараж, Москва (2015) и др. През последните години Калин Серапионов показва свои фотографски и видео проекти в различни галерии у нас и в чужбина: LCB Depot, Лестър, Великобритания (2008); Neon Campobase, Болоня, Италия (2010); Галерия ИСИ, София (2013); One Night Stand, София (2016), Contemporary Space, Варна (2014, 2016) и др.