SubHuman Theatre

SubHuman Theatre

SubHuman Theatre

Галерия CREDO BONUM представя:
Венелин Шурéлов
SubHuman Theatre

Изложбата ще продължи до 11 януари 2019
работно време: 11:00 – 19:00 часа, всеки ден
Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Наградата „Гауденц Б. Руф“.

Венелин Шурéлов е мултифункционална личност, съчетаващ призванието на художник, сценограф, преподавател, куратор и организатор на фестивали, музеен дизайнер и т.н. Художествената му продукция е значима по обем и разнообразна по жанрове и форми. В нея са вплетени теоретичните търсения на артиста, различни дигитални технологии, интерактивен пърформанс и интерактивна инсталация, кибер лекция, театрални практики, улични акции, видео арт и видео инсталация, скулптура, електроника и рисунка. Свързващата нишка на художествена експлоатация е мястото на човека в технологизирания свят, хибридната форма на човека и машината и интересния резултат от тяхното взаимодействие. Поетични и често метафорични работите му са насочени към човешките желания, утопии, емоции и социално поведение в дигиталната епоха.

Изложбата в галерия Credo Bonum ще включи селекция от произведения, създадени в рамките на SubHuman Theatre – платформата, която художникът разработва от 2004 година насам. Subhuman Theatre е еманация на философско-екзистенциални размишления на художника и неговата интерпретация на все по-технологизиращото се битие на съвременния човек. В него изначалните човешки стойности се противопоставят в търсенето на sub-продукта, който се извежда от множеството ситуации и конфликти, в които попада индивида в наши дни. В SubHuman Theatre превес има концептуалното, мисловното, но визуалната естетика не е подценена. Тя не става жертва на сложния мисловен конструкт, който доминира процеса, а довежда до една синтезирана, изведена до последния детайл форма. Така художника създава собствен визуален код, разпознаваем във всяка една негова творба.
В галерията Credo Bonum зрителите ще могат да се видят за първи път събрани заедно едни от знаковите произведения на Венелин Шурéлов – Фантомат, Orthoman, Машина за рисунки, Tabula Rasa, Ротор, Man ex Machina, Post-everything и други, показани в оригинал или документация. В изложбата ще бъде премиерата на най-новият проект на художника „Еволюирал перипатетик с петна по себе си“.
В рамките на самостоятелната изложба на Венелин Шурéлов ще бъде представен каталог, обединяващ творческите търсения на автора през неговата 20 годишна художествена практика.
Куратор на изложбата в Галина Димитрова-Димова, с която художникът работи от близо 10 години в рамките на фестивала за дигитални изкуства DA Fest и в други проекти.
Венелин Шурéлов (р. 1977 г.) доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил „Сценография” в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, НХА (2008-); Съосновател на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), „Subhuman theatre“ (2004) и арт група „Via Pontica“ (2002-2005).
Венелин Шурéлов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са „Машина за рисунки“ (2005), „Fantomat“ (2008), „Orthoman“ (2009) „Tabula Rasa“ (2010), „Стрелбище“ (2012), “Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията „Man Ex Machina“, а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията “Post-Everything”, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.
Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.
Допълнителни линкове: www.subhumantheatre.com