Добрите машини: изложба-живопис на Димитър Генчев

Добрите машини: изложба-живопис на Димитър Генчев

Добрите машини: изложба-живопис на Димитър Генчев

„Ако дълго време наблюдаваш нещо, започваш да го обичаш“

Димитър Генчев притежава гладни очи. Той наблюдава как светлината докосва повърхности, като глазирана керамика, нежна човешка кожа или ръждиви машини и мухлясали стени. Генчев не копира заобикалящия го свят, а го изобразява по собствен начин. Картините му, най-често в големи формати, а техният основен обект са старите фабрични постройки, интериорите на изоставени индустриални сгради, пълни с разпилени останки от машини и полуразграбено оборудване. Ръждивият метал, висящи кабели, стъкла, разхвърляни остатъци от вещи, напомнящи за усилен труд, за ежедневните усилия на много хора, чето присъствие продължава да витае във въздуха на сградите. Индустриалната поетика, която Димитър Генчев създава, запечатва спомена от човешки цели и усилия, потънали днес в праха на забравата.

Изключително интересен е методът на работа на художника, получил своето образование в художествените академии в Утрехт, Страсбург и София. С редица технологични експерименти той се опитва да възобнови и приложи класически живописни методи, създавайки впечатляваща илюзия за материалност и структура на предметите. 
Това е първата голяма изложба на Димитър Генчев в София.


Изложбата „Добрите машини” в галерия Credo Bonum е подпомогната от Фондация Мондриан.


Димитър Генчев е роден през 1985 г. в Пловдив. Живее и работи в Пловдив и Амстердам. Той е завършил Hogeschool voor de Kunsten в Утрехт, Холандия. През 2010 получава магистърска степен по Живопис при проф. Валентин Колев в Национална художествена академия, София. Преминава и през степендии и специлизации в Амстердам и Страсбург.

Димитър Генчев има зад гърба си множество самостоятелни изложби в галерии в Амстредам, Утрех и Плаводив. Художникът е носител е на наградите за живопис на Bunning Brongers, Амстердам; Награда на Национален конкурс на Международна фонация „Св.Св. Кирил и Методий”, на голямата награда на Societe Generale Expressbank, София и др.