Картини на книги: изложба-живопис на Антон Терзиев

Картини на книги: изложба-живопис на Антон Терзиев

Картини на книги: изложба-живопис на Антон Терзиев

„Картини на книги” (2015) е проект, който прави връзка между работата на Антон Терзиев като художник и като писател. Това е цикъл от пет живописни картини, пресъздаващи кориците на книгите му в мащаб 1:4, с внушителните размери от 208 x 145 см. всяка. Но темата на е за взаимодействията между различните изкуства, нито за литературата или живописта в качеството им на изразни средства. Като владееш инструментите, не ти трябва да го доказваш. Темата е за стойността на художествените продукти, както и за опаковката и съдържанието. Как става така, че „качество” и „стойност” лесно си сменят местата. И как формата на реализация определя работата като „произведение” или като „продукт”.

Тържественото изнасяне на петте корици под формата на живопис иронизира идеята за авторската самореклама. Ако не бяха толкова големи, пастьозни и бавно направени, можеше да минат за мързелив концептуален жест. Агресивните контури идват от по-ранните „Метаканон”, „Ортодоксално християнство” и “Act on Instinct” и са все още в сила, за да възразяват на Уорхол, както и на всяка мисъл за преклонение. Ако поне разказваха нещо, Paintings by The Book можеше да са по-привлекателни за колекциониране. Но целта е нарочно да не отговарят на никакви желания и да не се вписват в схеми. Въобще никъде да не пасват.

Така сама се появява идеята, че един проект ще бъде завършен чак, когато се изчерпи напълно, когато се самоунищожи. Близо до това, но с обратен знак е историята на друго произведение на Антон Терзиев “More money – More blood & More money – Less blood” – също с лек самоубийствен намек, защото реализацията му предполага бързо разпродаване на по-ранни работи на ненормално ниски цени.

Връзката между стойността и авторството също присъства в изложбата. Авторските права с художниците на кориците са уредени, но имената им ги няма, за разлика от имената на издателствата. Така се работи с продукти. Може да се каже, че и авторството на Антон Терзиев е изчезнало, защото по този начин книгите и картините му взаимно са се изяли. Нали не мислите, че става дума за автопортрет? Никакъв портрет за художника.

Текст: Даниела Радева

Антон Терзиев работи живопис, обект, инсталация, пърформанс и графика. Автор е на пет книги с разкази и поезия. Пише за кино в блога movies.bg. Носител е на Наградата за съвременно изкуство БАЗА, 2010. Това е осмата му самостоятелна изложба. antonterziev.com

Проектът е подкрепен от Гауденц Б. Руф – награда за ново българско изкуство