Домът на човека: изложба на Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев

Домът на човека: изложба на Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев

Домът на човека: изложба на Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев

Изложбата „Домът на човека” ще представи серия от черно-бели фотографии, част от изложба и албум, в които двамата автори водят артистичен диалог чрез образи. Това ще бъде техният втори съвместен проект след издаването на албума „Пътят на човека”. Творческата симбиоза между Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев е съчетание от философския поглед на един фотограф и фотографския нюх на един философ – всеки от които е и ученик и учител на другия. Двама души, които гледат през обектива, за да покажат света на човека в черно и бяло.

Николай Трейман е потомствен фотограф. Автор е на изложбите „Блатото”, „Православна България”, „12 образа на философи и 12 философи за образа”, „Скреж”, „Движение”, „Убождане с Трън”, „Зоната” и други. Трейман преподава „Философия на фотографията” в СУ „Св. Климент Охридски”, а също така води курсове по фотография.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени-хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика у нас. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

На 19 май двамата автори ще представят и новоотпечатаното издание на албума с фотографии „Домът на човека”.

На 6 юни, в рамките на изложбата Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев ще изнесат лекция на тема: „Обектът и фотографския сюрреализъм“.

Събитието е част от „Месец на фотографията” 2016.