Капсулиране: Форми – Обекти – Идеи / изложба на Павлин Радевски

Капсулиране: Форми – Обекти – Идеи / изложба на Павлин Радевски

Капсулиране: Форми – Обекти – Идеи / изложба на Павлин Радевски

„КАПСУЛИРАНЕ: ФОРМИ – ОБЕКТИ – ИДЕИ” e проект на скулптура Павлин Радевски, създаден специално за облятата в светлина галерия Credo Bonum. Там той изгражда едно ново пространство от стъкло, в което експонира скулптурата си. Публиката е поставена на дистанция, отдалечена е от прозрачна, но осезателна преграда. Нахлуващата от оберлихта дневна светлина допълнително подсилват процесът на де-материализация на произведението на изкуството. Важен елемент в тази скулптурна инсталация е зрителят. Той е поставен умишлено на дистанция. Начина, по който гледа и възприема произведението на изкуството е поставен под въпрос.

Темата за специфичния живот на формите отдавна е централен за творчеството на художника. Тежките пластични обеми от чугун, той потапя в прозрачна смола, в която те потъват в олекотена безтегловност. Играта със светилната и различни нюанси в цвета на материала допълнително лишават обемите от тяхната физическа тежест и материалност. Публиката е въведена в залата за да съпреживее едно организирано но нов начин архитектурно пространство, в което стъклото, светлината и тежката скулптурна материя съжителстват по нереални гравитационни закони, едновременно близки и далечни за сетивата.

Павлин Радевски (1975) завършва специалност скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба „Без дистанция”, представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия „Райко Алексиев” през 2015 г. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация „Св. св. Кирил и Методий” през 2003 г.