Кукла-Униформа: изложба на д-р Галентин Гатев

Кукла-Униформа: изложба на д-р Галентин Гатев

Кукла-Униформа: изложба на д-р Галентин Гатев

Галерия Credo Bonum представя най-новия проект на д-р Галентин Гатев, носещ името Кукла-униформа. Чрез различни похвати и медии, с които преобразява пространството на галерията, авторът поставя важни за съвременния свят въпроси, каквито са кризата на креативността, загубата на човешкото и зависимостта от виртуалния свят и дигиталните технологии. Изложбата предлага възможността зрителят да бъде поставен в ситуация, която да преживее и осмисли.

Унификацията на новите поколения (от там и заглавието – Кукла-униформа) разглежда като заплаха върху човешкото именно информационната среда. Затварянето зад компютъра, поставя в най-голяма степен художника във вакуума на една ограничена територия. Новите поколения „потребители” употребяват живота виртуално, в една ограничена система от образци, имитации, поведенчески модели и предопределени решения. Те се завъртат в един омагьосан кръг на екзистенциална безизходица: потребление – производство, което унищожава или по-скоро подменя креативността и идентичността с дефинирани, банални обществено приети норми и стандартни стереотипи.

Последните проекти на д-р Гатев често са свързани с ролята на технологиите и въздействието им върху съвременното общество. Изложбите на Д-р Гатев в НМБИИ (Национална художествена галерия), САМСИ и др. пространства обичайно привличат публика и заради специфичните изразни средства, които използва автора в зоната на иронията, но на границата между философия и поезия. Тук, дебатът за технoлогията е сведен до срещата на отделния човек с дигиталната матрица, която, в ролята си на тотален инструмент свежда креативността до рационализацията.

В Кукла-Униформа взаимодействат кратко видео (двуканално, на два екрана/стени един срещу друг); фриз или фототапет с човешки силуети, изображение с размер А0 и кинетична механизирана инсталация. Всички елементи са взаимодействат заедно в пространството, като поставят буквално актуални въпроси или карат зрителя да визуализира въпросите пред себе си.

Д-р Галентин Гатев е едно от легендарните лица на българското съвременно изкуство. Той е лекар дермовенеролог в Ботевград, но става популярен в края на 80-те години на 20 век в средите на зараждащото се тогава неконвенционално изкуство като колекционер, куратор и в последствие и като художник.

Повече информация за д-р Гатев: http://drgatev.com