CREDO BOX: Тишината на Темидa

CREDO BOX: Тишината на Темидa

CREDO BOX: Тишината на Темидa

Галерия Credo Bonum представя:

 

„Тишината на Темидa”

Ефросина Стойчева

 

5.04 – 30.04.2023

Официално откриване: 5 април., 18:30 – 20:00 ч.

CREDO BOX, галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

„Тишината на Темида” е онзи тих въпрос, в който усещаме разликата между справедливост и правосъдие. Тишината е, когато отговор няма. Тя, тишината е самият отговор – безмълвното приемане на непосилният факт. Онзи неописан и неспазен закон,граница, морал, които подкрепят неистината и потулват светлината на правото.

С тази творба искам да обърна внимание на някои от неработещите закони, с които сме оставени в правова държава  – да си прав не винаги означава и да си защитен! Легализирани ли са някои беззакония, докато най-малки прегрешения са наказвани тежко. Трънлив ли е пътя за запазването на моралните човешки устои и представата за Добро и Зло?

Какво всъшност е справедливост и какво – правосъдие?

Справедливостта е понятие за моралната правота и тя има връзка с естествените закони, че последствията произтичат от действия или направен избор, докато закона е правосъдието, което е държавна дейност, осъществявана от съдебната власт. Измежду многото нюянси на бялото, аз разграничавам тези: справедливостта в Държавата – тази, която отразява хармонията между личност и Държава и кога наистина се покрива с това да сме защитени граждани на обществото;  Справедливостта в Природата и нейния храм са естествените цикличности и следствия, които наричаме-бедствие. А справедливостта като Съдба е фазата, в която ние не решаваме нищо.

Творбата е създадена през 2019 г., възникнала от несправедливост в моя живот. С времето, тя придоби и се напласти с повече смисъл. След наниза от събития през последните години, в които човечеството загуби хиляди жертви от земетресението в Турция и Сирия, милиони от безграничния и смъртоносен Ковид, безброй от нечовешкото лице на войната в Украйна, хиляди малки злободневни случки от съседния дом или улицата, по която пресичаме, наслояват множество  въпроси около законите и как те съответстват на живота ни? До колко сме защитени, до колко оставени на лична разправа, до колко животът ни е предвидим?

 

Facebook събитие

Ефросина Стойчева – Ефро /@efro.sina/ Живее и работи в София. Завършва магистърска програма по арт педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, което я отвежда до днешната й страст – арт терапия. 

В творбите си експериментира с различни смесени техники и формати. 

Credo BOX е малко изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е светла ниша, в която се показвани камерни проекти на художници. Това е място, както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.

Повече информация за Credo BOX може да откриете на уебсайта на фондацията и галерията, както и във фейсбук.