Credo Box: Отминали мечти // Валерий Пощаров

Credo Box: Отминали мечти // Валерий Пощаров

Credo Box: Отминали мечти // Валерий Пощаров

Галерия Credo Bonum представя:
Credo Box: Отминали мечти // Валерий Пощаров
2.05 – 30.05.2023
Официално откриване: 2 май 2023 г., 18:00 – 20:00 ч.
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“
Нишата на Credo Box разкрива една необичайна гледка. Гледка към междуетажната площадка на стар панелен блок. Боядисана жълта стена, резедава основа, стар стол, саксия с почти умряла декоративна палма. Отляво е прозорец, пръскащ мека светлина, която прави гледката нереална. От другата, дръжка на врата и никога неизползвана шахта за боклук. Мозайката на пода трепти.
Познаваме до болка тези места, толкова еднакви навсякъде из жилищните комплекси на България и в същото време, толкова различни навсякъде, на всеки етаж. Нишите са капсули на времето. През последните 2-3 години, фотографът Валерий Пощаров снима тези места, правейки голяма серия от снимки. За тях той казва: “Общите пространства на старите панелни социалистически блокове могат да се наблюдават признаците на един различен преход – преходността на времето, изразена чрез предмети, от които хората вече нямат нужда, но и не се решават да изхвърлят. Подобно на ненужни спомени, тези обекти са последните свидетели на нашите отминали мечти.”
Като аннос към голяма изложба на Валерий Пощаров през 2024 г., галерия Credo Bonum показва само една фотография от този забележителен цикъл. Тя се вписва в логиката на Credo Box, която служи за вместилище на запечатания образ. Негов втори дом.

Валерий Пощаров е роден през 1986 г. в Добрич. Има диплома пластични изкуства от Сорбоната, Париж. Като фотограф той работи в областта на документалната фотография. Създава дългосрочни проекти, изследващи човека в неговия контекст. През 2022 г. издава първата си фотокнига „Последният човек на Родопите“, резултат от 14-годишни експедиции в 985 села в Родопите. Неговите завладяващи и емоционални снимки са привлекли вниманието на големи институции по света, като творбите му са част от колекции в MEP Paris, Музея на фотографията в Берлин, Nederlands Fotomuseum в Роттердам, музея на Евгений Евтушенко в Москва и други. Най-скорошният проект на Валерий Пощаров „Баща и син“, е финалист и отличен с награда на журито на LensCulture Portrait Awards 2023.


Credo BOX е малко изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е светла ниша, в която се показвани камерни проекти на художници. Това е място, както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.