CREDO BOX: МЕЖДУ ВЪОБРАЖАЕМОТО И МЕХАНИЧНОТО

CREDO BOX: МЕЖДУ ВЪОБРАЖАЕМОТО И МЕХАНИЧНОТО

CREDO BOX: МЕЖДУ ВЪОБРАЖАЕМОТО И МЕХАНИЧНОТО

 

CREDO BOX представя:

 

Проект на Юлиана Хичева

22 януари – 10 февруари, 2022

 

 

Откриване 22 януари, 2022 г., 15.00 – 17.00 часа

Галерия Credo Bonum

 

 

 

Мислейки за историята на фотографията и техническите възможности, които тя предоставя за изразяване, въпросът които естествено застана пред мен беше конфликтът между въображението и механичното прехвърляне. Предизвикателство беше да използвам черната кутия на обектива и автоматичните функции, като инструмент за създаване.

Исках да си докажа, че мога да не се доверявам само на собствените си очи, когато снимам и че отпечатъкът има повод да бъде критикуван като недействителен.

Съсредоточих се във възможните деформации, като отпечатък на усещанията, които се редуваха на конкретното място. Преекспонирането ми даде възможността да рисувам в реалното пространство, така че образите, които ме интересуват, да остават сами на повърхността.

Процесът на експониране променяше формите, добавяйки или изваждайки от тях, докато светлината разтичаше цветове. Събирах парчета от природата, за да ги използвам като, думи подредени в пространството във “визуален стих”.

Топографското изследване на мястото, едно пътешествие между въздушното и водното пространство, разгърна картината до отражение на вътрешното място. Място с цялата му сложност от съставни части, субстанции и процеси.

…място – думи – образи – думи – поезия – време – пространство – вода – земя – картини – емоции – хоризонти – спомени – настояще – форми – бъдеще – природа…

 

 

Юлиана Хичева


 

 

Юлиана Хичева е родена през 1980 г. в гр. Варна. Завършила е Националната художествена академия специалност „Живопис“, с магистърска степен по фотография. Работи в областта на живописта и фотографията. През 2021 г. реализира серия от изложби под името „Свободно движение“ представени в музей „Георги Велчев“ Варна и в галерия Depoo, София.

 


С проекта „МЕЖДУ ВЪОБРАЖАЕМОТО И МЕХАНИЧНОТО“ на Юлиана Хичева, галерия Credo Bonum представя селектираните чрез отворена покана проекти за пространство Credo BOX.

 

Credo BOX изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е малка светла ниша, в която ще бъдат показвани камерни проекти на художници. Това е място както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.