CREDO BOX: Portrait-express

CREDO BOX: Portrait-express

CREDO BOX: Portrait-express

Проект на Тодор Андреевски
28 октомври – 27 ноември, 2022
Откриване 28 октомври, 2022 г., 18:30 – 20:00 часа
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

Тодор Андреевски подготвя тази първа за него изложба в София, представяйки серия от фотографии в Credo Вох. Творбите са замислени като един вид траектория чрез показаните лица и тела, travelling portraits. Художникът предлага пътуване из различните места, където са « уловени » фотографиите, но не пътуваме от град на град, а от герой на герой. Той снима различни персонажи, анонимни или от приятелски кръг, които се сливат с пейзажа, било той градски или в обезлюдена среда. Неговите модели дефилират пред обектива и внушават идеята за премислена поза, но и кадри заснети в движение без предварителна подготовка.

Интересът му е насочен към идеята да изобрази тези хора, които имат някакво чувство на срамежливост, крехкост, но всъщото време истинско желание за внимание. Когато снима тела, той се опитва да ги покаже в различни ситуации на трудност или уязвимост. Те се улавят в точно определено време, в момента на тяхното преобразяване или движение.

Тодор се интересува, когато обикновената, конвенционална портретна снимка е нарушена от елемент, който се проявява в момента на заснемането. Например, младото момиче, което позира със затворени очи и улавя сянката на букет, чийто контур се изрисува по лицето и; или младият мъж, чийто дрехи са деликатно украсени от сухата трева. Тези елементи, сличайни или не, са декорации, които обогатяват погледа на зрителя. Не се ограничаваме само до възможността да съзерцаваме чертите на лицето или тялото, но обръщаме внимание на това как персонажът взема предвид средата, която го заобикаля.

За изложбата „Портрет-експрес“ Тодор държи на начина, по който са окачени произведенията. Това са аналогови фотографии, чиято лента е проявена и след това сканирана, за да завърши във вида на дигитален тираж. Идеята е не само да се възприеме малкото пространство на Сredo box като фотокабина, портретна кутия, но и да се разсъждава върху фотографския процес и лабораторията на фотографа.

Процесът на проявяване на снимките е свързан с различни химични реакции, които позволяват появата на изображението. Знаем, че в киното режисьорите често избират самото кино за своя тема. Изправени сме пред сцени, в които има актьори, които играят ролята на актьори. А възможно ли е да е така и във фотографията?

С тази изложба Credo вох ви предлага да влезете във фиктивна мини фотографска лаборатория, където лъскавият плексиглас на рамките, а и снимката, потопена в течността, напомнят за устройствата, използвани за създаване на изображения; като, разбира се, тематиката остава един от най-разпространените жанрове във фотографията : портретът.


Тодор Андреевски (@todoritoito) е роден през 1988 г. в Мадан (България). Премества се във Франция, където учи изобразително изкуство. Притежава магистърска степен от Парижкия университет Пантеон-Сорбона и магистърска степен по визуални изкуства от Ecole des beaux-arts de Paris-Cergy, изучава и скулптура в Accademia di Belle Arti di Brera (Милано).
В момента живее и работи в предградията на Париж.
Чрез поставяне под съмнение на границите между изкуство, мода, хореография и етнография, Тодор работи с различни изразни средства като рисунки, фотография, инсталации и скулптура. Неговите творби често имат тялото като централен елемент. Интересува се от произведения in situ с разказен аспект, вдъхновени от околната среда и географския контекст. Той изгражда измислени герои, които се намират между реалност и въображение, представяйки нещо духовно или мистично, но силно двусмислено.

С проекта „Portrait-express“ на Тодор Андреевски, галерия Credo Bonum представя селектираните чрез отворена покана проекти за пространство Credo BOX.
Credo BOX е изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е малка ниша, в която ще бъдат показвани камерни проекти на художници. Това е място както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.