Credo Box: Фантоми II

Credo Box: Фантоми II

Credo Box: Фантоми II

Галерия Credo Bonum представя:

 

„Фантоми II”
Калина Димитрова  

9.03 – 31.03.2023

Официално откриване: 9 март., 18:30 – 20:00 ч.

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

Работата на Калина Димитрова „Фантоми II” е част от голяма серия обекти занимаващи се с едновременното, присъствие и отсъствие на природата. Природата, като жизнено важен елемент от нашия живот. Природата, на която се възхищаваме и която боготворим, е първото, което човека унищожава по пътя си. Стар кафяв дънер, е разперил прозрачни, плексигласови коренища. Гладките, извити, съвършени пластмасови пипала, повтарят загубените дървени корени. Те са красиви, но нефункционални, дълбоко не екологични, отпадък подлежащ на разграждане след стотици години. 

За художничката Калина Димитрова, именно това противоречие, между природното и синтетичното, между грижата за природата и нейното унищожаване, характеризира времето, в което живеем. Унищожение, от което човечеството не може да се откаже. Плексигласовите корени имат и друг смисъл. Те са като протези на липсващи крайници, които ни напомнят за загубата, оставила след себе си болка. В медицината, тази болка, без реална физическа причина, се нарича „фантомна болка”.  Тялото го няма, но болката остава. 

 

 

Проектът „Фантом” на Калина Димитрова се реализира с финансовата подкрепа на НФ „Култура”, по програма „Творчески стипендии”.

Калина Димитрова (р. 1975 г. в Габрово) е художник използващ в творчеството си разнообразни медии и художествени похвати. Създава видео и фото инсталации, скулптурни обекти, живопис и др. Нейни изложби са излагани в Галерия + 359, София; Credo Bonum Gallery, София; Collect Gallery, Istanbul; галерия „Харта”, София; Station Contemporary Art Gallery, Bratislava; галерия „Галерия”, София и др. 


Credo BOX е малко изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е светла ниша, в която се показвани камерни проекти на художници. Това е място, както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.

Повече информация за Credo BOX може да откриете на уебсайта на фондацията и галерията, както и във фейсбук.