ART START 2023

ART START 2023

ART START 2023

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2023

[ Error… message delivered ]

 

 

Куратори: София Димова и Павел Найденов

Художници: Ванеса Митева, Глория Август, Дани Недкова, Елине Цветкова, Климентина Ли, Кърт Колев, REALITY PSD – Габриел Пендов и Робин Белучи, Сабриджан Юзен, Тодор Рабаджийски и  Яна Абрашева 

 

Credo Bonum и Гьоте-институт България: 23 май – 16 юни, 2023

Официално откриване: 23 май, 18:00 ч.

 

За 7-ма поредна година Галерия Credo Bonum и  Гьоте-институт България ще покажат новите имена на художници, чиято творческа кариера да следим през настоящата година и не само. Арт Старт 2023 обединява авторите и техните работи около темата „Error …message delivered“. Автори на концепцията са привлечените за куратори бивши арт-старт участници София Димова и Павел Найденов. 

 

 

Трудно е да се посочи къде е начало на една криза. Често пъти една малка грешка в алгоритъма води до срив на цялата система. Последните години се научихме да живеем в перманентна криза – политическа, социална, екологична, криза на индивида. Сякаш достигнахме момента, в който съобщението „Error” не предизвиква въпроси около появата на проблема, неговото задълбочаване и превес, а по-скоро се търси „escape room“, „shortcut” а дори понякога оставаме в комфортната зона на проблема и се научаваме да живеем с него, като че винаги е бил част от нас. 

Изложбата „Error …message delivered” има за цел да проследи и анализира как млади артисти се справят с една такава среда на перманентна несигурност и липса на устойчивост в структурите. Какво е да бъдеш млад артист, търсещ себе си във време на преход който изглежда че никога няма да бъде завършен? Как нестихващата повторяемост на епизоди на несигурност и липса на основа водят до креативни преосмисляния на патерни? Можем ли да стартираме процес на „отучаване“ на тези натрупани с времето патерни? Кои могат да бъдат новите хоризонти на преосмисляне и освобождаване от излишното? 

Това е какво ни вълнува днес като куратори на изложбата „Арт Старт“. Какви са новите стратегии в търсенето на материал, изказване, кои са темите които вдъхновяват младите артисти? Как избора на тема и изразни средства се превръща в ритуал на изказа на младия автор? Какви са новите патерни които иска да установи за да постигне срив в наратива до сега? „Error …message delivered” е опит за емпирично изследване над темата за непреходното повторение и опита за прекъсването му и какво би последвало след това? 

 

 

»»»
Изложбата ще се открие на 23 май на двете локации и ще може да бъде видяна до 16 юни.
Работно време Credo Bonum (ул. „Славянска“ 2): пон-нед 11:00-19:00 ч.
Работно време Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1): пон-пет: 11:00-19:00 ч.

»»» »»» »»»
„Арт старт“ е проект на Галерия Credo Bonum с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Партньори и съ-домакин: Гьоте-институт България.