Park(ing) Day – София 2011

Park(ing) Day – София 2011

Park(ing) Day – София 2011

PARK(ing) Day е глобално, ежегодно отворено за участие събитие, в което граждани, артисти, активисти, организации и частни бизнеси си партнират във временно преобразяване на очертаните места за паркиране в парк места – временни публични пространства. Тази година PARK(ing) Day ще се случи за първи пъти в българската столица на 16 септември, петък, организиран от фондация Credo Bonum (www.credobonum.bg) в партньорство с организацията Rebar, арт и дизайн студио от Сан Франциско, които са автори на идеята. Фондация Credo Bonum e координатор на парко местата на местно ниво.Тя ще превърне в зелени пространства две паркинг места пред офиса си в центъра на София.

Проектът се ражда през 2005 г., когато Rebar превръщат едно паркинг място във временен градски парк. Оттогава PARK(ing) Day се развива в световно движение, в което организации и индивиди създават нови форми на преходно публично пространство в контекста на градове по целия свят.Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства, да предизвика публичен дебат около това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда. Поне в рамките на едно паркинг място за един ден.

Важно е да се уточни, че инициативата PARK(ing) Day трябва да се извършва след съгласуване с фондацията и собственика на парко мястото. Обществени паркинг места и частни паркинги не могат да бъдат ползвани без изричното разрешение на собственика или концесионера. Това важи и за местата за паркиране в синята зона на столицата.

Ограничения в дизайна на парк мястото обаче няма. Всеки може да развихри въображението си и да превърне паркинга в незабравимо място за отмора. През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в безплатна здравна клиника, градска ферма, арт инсталация, политически семинар, място за безплатни уроци по танци и йога, магазин за безплатен ремонт на колелета и дори за парк(инг) сватба. PARK(ing) Day е вдъхновяваща платформа, която да накара града ни да диша по един различен начин.

А освен, че е доста забавен PARK(ing) Day успешно дава нова оценка на разчертаните паркинг места като важна част за гражданите – място за културно изразяване, щедрост, игра и нови контакти. Независимо, че проектът трае само няколко часа за един ден в годината, той може да ни вдъхнови да мечтаем и да променяме градския пейзаж.

Очаквайте повече информация за участниците и разположението на временните паркове.