Park(ing) Day – София 2016

Park(ing) Day – София 2016

Park(ing) Day – София 2016

Проектът се ражда през 2005 г., когато Rebar превръщат едно паркинг място във временен градски парк. Оттогава PARK(ing) Day се развива в световно движение, в което организации и индивиди създават нови форми на преходно публично пространство в контекста на градове по целия свят.

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства, да предизвика публичен дебат около това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда. Поне в рамките на едно паркинг място за един ден.

Фондация Credo Bonum е координатор на парко местата на местно ниво.

Важно е да се уточни, че инициативата PARK(ing) Day трябва да се извършва след съгласуване с фондацията и собственика на парко мястото. Обществени паркинг места и частни паркинги не могат да бъдат ползвани без изричното разрешение на собственика или концесионера. Това важи и за местата за паркиране в синята и зелена зона на столицата.

Ограничения в дизайна на парк мястото обаче няма. Всеки може да развихри въображението си и да превърне паркинга в незабравимо място за отмора. През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в безплатна здравна клиника, градска ферма, арт инсталация, политически семинар, място за безплатни уроци по танци и йога, магазин за безплатен ремонт на колелета и дори за парк(инг) сватба. PARK(ing) Day е вдъхновяваща платформа, която да накара града ни да диша по един различен начин.

А освен, че е доста забавен PARK(ing) Day успешно дава нова оценка на разчертаните паркинг места като важна част за гражданите – място за културно изразяване, щедрост, игра и нови контакти. Независимо, че проектът трае само няколко часа за един ден в годината, той може да ни вдъхнови да мечтаем и да променяме градския пейзаж.

Повече за международния PARK(ing) Day на http://parkingday.org/
Повече за събитието в София https://www.facebook.com/PARKing-Day-Sofia-264209810272172/