Park(ing) Day – София 2018

Park(ing) Day – София 2018

Park(ing) Day – София 2018

Тридесет паркоместа от „Зелена зона” в София ще бъдат преобразени във временни пространства за хората, вместо за автомобилите. Инициативата е част от международния PARK(ing) Day, който ще се проведе в София за седма година, организиран от фондация Credo Bonum с подкрепата на БАКБ, Столична община и ЦГМ.

На 14 септември, петък, граждани, активисти, частни бизнеси и неправителствени организации ще покажат въображение в темата на тазгодишното издание: „Скритите публични пространства в квАРТала”, за да привлекат вниманието на медиите и обществото към нуждата от повече функционални места за хората. За първи път PARK(ing) Day София ще се проведе в рамките на фестивала „квАРТал” в района между булевардите „Ал. Дондуков”, „Княгиня Мария Луиза”, „Сливница” и „Васил Левски”.

По традиция своеобразният информационен център, в който може да бъде намерена повече детайли за участниците в деня на събитиетпо ще бъде PARK(ing)-a на фондация “Credo Bonum” и БАКБ по идея на Dare Architects, който ще бъде разположен пред Министерството на околната среда и водите на бул. „Княгиня Мария Луиза” 22. За първи път МОСВ се включва в PARK(ing) Day , като предоставя две от служебните си паркоместа на 14 септември. Проектът се казва PEOPLE STATION и представлява двуетажна платформа със зона за релакс, социализиране или забавление.

Сред останалите участници тази година са Галерия Арт Муза, Творческа работилница „Дъга“, Seemeon 29, Dada Cultural Bar, Dare Architects, French 75, Skaptobara, Art.E , Дом на киното, Cush.BAR, Cush, Пощенска банка, Аctualno.com, Тезгях, Sito Studio, kashon.bg, L’Etranger и сем. Захариеви. Сред проектите има уличен фитнес, оборудван с „домашни” уреди, хранителен ван, E-идеи за открити места около София, информационен ретро автобус, работилници на открито и други. Интересен проект с кауза тази година ще бъде паркомястото на Столична община и приют “Горни Богров”, където няколко симпатични кучета ще очакват своите осиновители.

Тази година организаторите предизвикват всички преминаващи граждани да се включат в играта, за да спечелят брандирана торбичка за многократна употреба на БАКБ. За целта трябва да открият и да се снимат на поне три от PARK(ing)-ите, участващи в инициативата на 14 септември. Снимките могат да качат във фейсбук събитието „PARK(ing) Day 2018 в квАРТал” или да ги покажат директно в инфо центъра пред МОСВ, откъдето ще получат своята награда.