„КНИГИ ЗА СМЕТ“ 2021

„КНИГИ ЗА СМЕТ“ 2021

„КНИГИ ЗА СМЕТ“ 2021

Eдна от най-големите екологична кампания в Европа „Книги за смет” ще се проведе тази година в девет български града

 

За деветата година от провеждането си най-мащабната кампания, посветена на рециклирането на пластмаса и четенето в България, ще се случи в девет града в два уикенда през май и юни. За първи път „Книги за смет“ ще се проведе и в Русе. Основен партньор и домакин на инициативата за трета поредна година ще бъде Kaufland България.
Регламентът на „Книги за смет“ е добре познат – всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа.

При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби. Участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги. Носенето на маски е препоръчително, но няма да бъде задължително. Kампанията ще се проведе както следва:

15 май, събота:
Плевен: паркинг на Kaufland (ул. Сан Стефано № 80)
Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. Краков № 2Б)
Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. Стамо Пулев № 2)

16 май, неделя:
Варна: паркинг на Kaufland (ул. Девня № 24)
Русе: паркинг на Kaufland (бул. Липник № 8)

5 юни, събота:
Пловдив: паркинг на Kaufland (бул. Пещерско шосе № 36)
София: ДВЕ ЛОКАЦИИ паркинг на Kaufland
(ул. Филип Аврамов № 3 и бул. Ген. Тотлебен № 36)

6 юни, неделя:
Бургас: паркинг на Kaufland (ул. Янко Комитов № 8)
Кюстендил: паркинг на Kaufland (бул. Македония № 10)

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

По регламент срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година сред творбите, от които участниците могат да избират, ще са Приключенията на Хъкълбери Фин и Том Сойер, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“ и др. За най-малките ще има лимитирано издание „Къде отива боклукът“, а за обичащите разходките сред природата – „На планина с деца“ предоставени специално за кампанията от „Издателство Ракета” . Ново издание и на един от най-великите английски писатели – Оскар Уайлд, събиращо негови разкази, ще зарадва участниците.


И тази година към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books се присъединява и Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

ЕКОПАК България предоставя жълти контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци от опаковки и поема ангажимент за извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията.

Партньори на предстоящото пролетно-лятно издание на кампанията по традиция са Българо-американска кредитна банка, Общинa Бургас, Община Велико Търново и Община Пловдив.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

 

За фондация Credo Bonum

Фондация Credo Bonum е независима неправителствена организация, основана през 2006 г. насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За издателство Smart Books

Кампанията Книги за смет е създадена по идея на издателство Смарт Букс през 2011г. То е познато на своите приятели с неговите книги за пътешествия и с класически детски издания. Мисията му е свързана с опазването на природата и четенето на хубави книги.

За Kaufland България

 Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.