„Книги за смет“ 2019

„Книги за смет“ 2019

„Книги за смет“ 2019

Четири нови заглавия в Книги за смет 2019

Кампанията ще се проведе на 11 и 12 май с повече от една локация във всеки от петте града

Девет нови заглавия очакват любителите на околната среда и четенето в екологичната кампания „Книги за смет”. Сред тях са „Дивите лебеди“ от Ханс Кристиян Андерсен, „Любими детски стихчета за България“ сборник от най-обичаните български автори, „Необикновени истории от стари времена“ приключенски разкази от Уошингтън Ървинг, свързани с историята на двореца Алхамбра и една специално направена книга за кампанията Книги за смет 2019 – „Гарби, Али и зелената планета“ написана и илюстрирана от българската дизайнерка Ралица Найденова

Тази година инициативата ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Бургас на 1 1 май и в Стара Загора и Велико Търново на 12 май. Датата съвпада с празника на светите братя Кирил и Методий – 11 май.

Организатори на кампанията са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Към тях за седмото издание на „Книги за смет“ се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Kaufland България осигурява средства за отпечатване на част от книгите, които ще бъдат давани на участниците в кампанията. Благодарение на партньорството с търговската верига, локациите в тазгодишното издание на „Книги за смет“ са повече от една във всяко населено място, като наред с книгите, всички участници ще получават отстъпка в магазините на компанията за покупка на препарати, щадящи природата.

Срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци, участниците в инициативата ще могат да получат 1 хартиена или 2 електронни книги по избор. Освен щанда с предварително селектирани заглавия, на разположение за всички, които се включат в кампанията ще бъде и обновената онлайн платформа на www.knigizasmet.com.

Традиционно кампанията ще се проведе между 10:00 и 13:00ч.на съответните места:

  • София: паркинг на Kaufland Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Kaufland Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36);
  • Пловдив: пред Общината и на паркинга на Kaufland в Тракия(бул. „Освобождение“ 47) ;
  • Бургас: Пред Пантеона и на паркинга на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ 8);
  • Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. „Краков” 2Б) и Mall Велико Търново;
  • Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. „Стамо Пулев” 2).

За рециклиране ще бъдат приемани всички пластмасови отпадъци, почистени от хранителни или други остатъци, годни за рециклиране, събрани по възможно най-компактен начин – найлонови торби, части от играчки, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, туби и шишета от течности, препарати, пластмасови капачки, тарелки и т.н.

Повече информация за инициативата може да следите на страницата във Fb/knigizasmet. Партньори на кампанията са Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Galleria, Mall Велико Търново, и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ – „Зелена светлина”. Основен партньор на кампанията е Kauland България.