5 години АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим

5 години АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим

5 години АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим

2021: „Скок в празното“ (Leap into the void)

Куратори: Весела Ножарова и Бояна Джикова

 

Художници: Били Матеева, Боряна Русенова, Вера Хаджийска, Владимира Вълкова, Денислав Големанов, Жанина Маринова, Катерина Димитрова, Кая Ценкуловска, Любен Малчев, Марина Генова, Мая Венкова, Сияна Шишкова, София Димова, Цветелина Иванова.

Credo Bonum и Гьоте-институт България: 11 май – 4 юни, 2021

 

 

Art Start Editions

Изложба по повод 5-та годишнина на АРТ СТРАТ

Художници: Алина Папазова, Мартиан Табаков, Мартин Атанасов, Невена Екимова, Теодор Генов

Куратори: Весела Ножарова и Ренета Георгиева

Галерия КО-ОП: 11-16 май, 2021

 

Откриване и в трите галерии: 11 май 2021, от 16:00 до 20:00 ч.

Credo Bonum, Гьоте-институт България и КО-ОП        

 

За 5-та поредна година Галерия Credo Bonum ще покаже новите имена на художници, които да следим с интерес през идващата година и не само. Тази година към традиционната изложба в две части в Credo Bonum и Гьоте-институт се добавя и още една галерия КО-ОП с проекта „Art Start Editions”, в който са поканени млади автори, вече преминали през предходни издания на Арт Старт, но които този път ще направят тиражни творби (мултипъли), които ще могат да бъдат купени по време на изложбата. Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“.

 

Изложбата Арт Старт със своите 5 издания се е превърна в едно от знаковите събития за развитието на младите художници в България. Заради пандемията, тази година откриването на изложбата закъсня, излизайки от традиционните първи дни на новата година. Авторите, които са поканени да участват в изложбата, която се открива винаги по едно и също време и в двете пространства, на Гьоте-институт и на Credo Bonum, са селектирани след внимателно наблюдаване на процесите в изкуството през изминалата година. Не малка част от тях учат и живеят в чужбина, а имената им са напълно непознати за българската публика. През тази година куратори на проекта са Весела Ножарова и Бояна Джикова.

 

Арт Старт 2021 обединява авторите и техните работи около темата „Скок в празното“ (Leap into the void) по името на знаковата фотография на Ив Клайн от 1960 г. Левитацията между небето и земята, играта с реалността, замръзването в едно напълно нестабилно място се превръщат в отправна точка за коментар на ситуацията на несигурност на младите художници и в света като цяло в последната година, но и на необходимостта от дързост и смелост за един такъв скок в празното и неизвестното.

Вижте събитието във Facebook

 

 

„Арт старт“ е проект на Галерия Credo Bonum с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община. Партньори и домакини: Гьоте-институт България и галерия КО-ОП.