ТРАДИЦИИ В ПРЕХОД

ТРАДИЦИИ В ПРЕХОД

ТРАДИЦИИ В ПРЕХОД

Credo Bonum представя:

 

ТРАДИЦИИ В ПРЕХОД
Изложба на Ремзие Ллога, Ениос Ерос Джоогос, Марсела Пап и Йордан Михалев

5 – 19 август 2021
дълго откриване: 5 август от 17:00 до 20:00 ч.

 

Изложбата „Традиции в преход“ е резултат от организираната за втора поредна година от фондация „Open Space“ международна артистична резиденция. Тя е проведена в София през месец май тази година и в нея са взели участие четирима млади автори от Северна Македония, Гърция, Унгария и България. Още от самото си създаване, резиденцията си поставя за цел да ги въведе и свърже с местния, национален контекст. Да ги запознае с художественото наследство, култура и природа на България. Този подход не е използван като ограничаващ и затварящ, а като възможност за обогатяване на художествената практика на младите автори, като поле за контакти и взаимно обогатяване. При избора на автори, организаторите също така не поставят формални ограничения. Интересна им е реакцията на автори, които работят както в традиционни живописни техники, така и в областта на дизайна.

Събитието във Facebook: Тук

 

Повече за авторите:

Ремзие Ллога (Remzije Lloga) е родена през 1999 г. в град Струга, Северна Македония. Предстои и да се дипломира в Университета за изобразително изкуство в гр. Тетово. Тя използва широк диапазон от техники и медии в работата си. Работи в областта на живописта, скулптурата, печатната графика и фотографията. В творчеството си тя се вдъхновява от хората, от техния живот, психология, но и от културното наследство на местата, които посещава. По време на престоя си в София тя е впечатлена от богатата културна традиция на града. Впечатлена е от срещата с традиционните български танци, както и от смесицата на стари, останали от времето на социализма градски гледки и образа на съвременния град.

Ениос Ерос Джоогос (Ennios Eros Giogos) е роден през 1990 г. в Атина, Гърция. Той е завършил Департамента за изящни изкуства в Университет в Янина, а по настоящем учи социален дизайн в  Университета на Западна Атика. Той участва в редица важни изложби в Атина, сред които се открояват самостоятелната му изложба в Музея на цикладското изкуство в Атина през 2020 г., както и серия от групови изложби в частни галерии и обществени простра в града. Ениос печели и награда в конкурси за лого за графичен дизайн. Досега той е илюстрирал две книги и е сътрудничил в няколко архитектурни проекта. Той е член на Камарата на изящните изкуства на Гърция. Това което вълнува художника, по време на престоя му в София е сложната сплав от различни култури, традиции и общности в рамките на големия град. Интересува го как емигрантските общности са успели да намерят своето място в рамките на българското обществото и както тяхната култура намира изява. В работата си художника използва символиката на знака, на типографията и цвета, за да намери обобщен образ на своите художествени възгледи.

Марсела Пап (Marcella Papp) е млада визуална художничка живееща и работеща в Будапеща, Унгария. Тя учи Моден дизайн при дизайнерката Мария Бан. Тя работи като графичен дизайнер, но и рисува живопис, снима класическа художествена фотография и прави дигитални фотографски колажи. Интересува се от връзката и взаимодействието между аналоговото и цифровото изображение. Фокус в изкуството и са темите за любовта и загубата, паметта и нейната връзка с емоциите. До сега тя е организирала две самостоятелни изложби и е участвала в няколко групови художествени проекти.

Йордан Михалев (Yordan Mihalev) е роден през 1990 г. във Варна, България. Учи моден дизайн и театрален костюм в Свободния университет във Варна. Специализира в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. През 2013 г. е обявен за най-добрия „Млад дизайнер“ на Еthno Tendance Fashion Weekend Brussels. Представя модни колекции в Париж, Брюксел и Ротердам.