Credo BOX: Сектор 4 Маса 33

Credo BOX: Сектор 4 Маса 33

Credo BOX: Сектор 4 Маса 33

Проект на Симон Пфайфър, с участието на Петра Димитрова

Откриване: 13. 05 – 19:00 ч.

12.05 – 10.06. 2022

 

При идването си в София по програма за обмен на студенти „Еразъм“, младия австрийски художник Симон Пфайфър е изключително впечатлен от живота в района около „Женския пазар“. Наблюдава хората зад камарите от пъстра стока, начина по който те се сливат с нея, тяхното поведение и взаимоотношения с околните. Той е изключително впечатлен от неписаните правила на територията на пазара. Спазването им прави съвместния живот на там възможен. В желанието си да създаде произведение на изкуството посветено на Женския пазар, художника прекарва дълги часове сред сергиите. От там решава да отнесе нещо, елемент, който да стане част от неговата изложба в Credo Box. Нишата, със своите лимитирани размери, сама пу подсказва да използва дървените части от разглобени щайги за зеленчуци и от тях да направи щора. С цветните  щемпели, останали върху тях, с рекламите за плодове и зеленчуци, тази щора едновременно скрива, и в същото време разказва своята история за затворения свят на Женския пазар. Като допълнение в изложбата участва и работата на младата художничка Петра Димитрова, за която този пазар също е централна тема. Нейната картина ще добави нужния контекст в проекта.

Симон Пфайфър (р. 1997 г), уча в Университета по изкуствата в Линц, Австрия и в Художествената Академия в София, катедра Скулптура. За изкуството си той казва: „Търся език, на който да преведа невидимите обекти в нещо друго, в нещо видимо, нещо, което можеш да докоснеш, помиришеш или чуеш. Или каквото и да е друго. Очарован съм от нищото.“

Петра Димитрова (р. 1996 г.) в град Варна. Завършва магистратура по „Живопис“ в НХА, София пред 2021 г.


Credo BOX е изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е малка ниша, в която ще бъдат показвани камерни проекти на художници. Това е място както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.