Slow Art Day – София

Slow Art Day – София

Slow Art Day – София

Slow Art е глобално арт движение, създадено да инспирира нов начин за възприемане на изкуството – чрез бавно гледане. Посетителят на музей или галерия отделя средно 8 секунди, за да разгледа едно произведение. В ерата на бързата консумация Slow Art насърчава съзерцателен подход към изкуството и се практикува все по-масово в музеи и галерии по цял свят.

Slow Art Day се провежда на доброволни начала, а в България ще се случи благодарение на фондация Credo Bonum.

Целта на Slow Art е да накара участниците да видят изкуството по нов начин – да упражнят мускулите на наблюдението, мисленето и слушането. Много е лесно. Желаещите посещават няколко изложби и разглеждат бавно 10 творби, посочени предварително от организаторите. После всички се събират на обяд и споделят своите впечатления от преживяването в свободен разговор.

За участието в Slow Art Day не се заплаща нищо, освен вход за съответната галерия или музей, ако има такъв.

Slow Art се случва за първи път през 2009 г. в МоМА в Ню Йорк, САЩ. Успехът и ентусиазмът на първите участници, вдъхновяват организаторите да превърнат Slow Art Day в ежегодно събитие. През 2010 г. в бавното разглеждане на изкуството са участвали над 50 музея, галерии и дори църкви по света.

Виж изкуството, но бавно.

Slow Art е проект на неправителствената организация „Reading Odyssey“.