The Sofianer 2

The Sofianer 2

The Sofianer 2

За 2-ра поредна година Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив отправиха покана към илюстратори и художници да отразят автентичния и разнообразен лик на София и живота на софиянци през всички сезони на годината, във всички краища на града, от всички гледни точки – от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичаме, до онези, които ни дразнят ежедневно. 

Как би изглеждала София, ако беше корица на въображаемото списание The Sofianer в духа на легендарното американско издание The New Yorker? 

Над 100 млади и утвърдени артисти приеха предизвикателството и изпратиха над 127 автентични погледа към София. Жури в състав: Адрияна Михайлова, Бистра Иванова, Камелия Величкова, Малина Едрева, Розалина Буркова, Весела Ножарова и Симеон Василев избраха 28 корици, които ще бъдат част от лимитирано книжно издание и изложба на открито от 11 до 24 септември в градинката на „Кристал“. Специалната награда на Българо-американска кредитна банка за тримата събрали най-много гласове от журито ни – 500 лв., ще бъде официално обявена и връчена на откриването на изложбата. Всички илюстрации ще можете да намерите от септември  на сайта sofianer.com 

The Sofianer вдъхнови и независима медия за изкуство и култура ВИЖ!,  които предоставят своя специална награда – корица ВИЖ! за септември и парична награда!

The Sofianer е колаборативен арт проект, който кани художници от България и света да създадат колекция корици на въображаемото списание The Sofianer като реверанс към култовите корици на списание Тhe New Yorker. Проектът цели да отпразнува любовта ни към София, да покаже причудливите й, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем. 

Инициативата се реализира от Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив в партньорство. Проектът се финансира от Столична община, програма Култура и осъществява с подкрепата на Българо-американска кредитна банка и ВИЖ!

 


 

Официално събитие за представяне на проекта ще се състои на 11 септември, понеделник, от 18 ч. в градинката “Кристал”, в присъствието на авторите, специални гости, медии и представители на Столична община.