Следобедът на годината

Следобедът на годината

Следобедът на годината

групова лятна изложба 

 

10 август –  20 септември

Откриване: 10 август, четвъртък, 19:00 ч.

Галерия Credo Bonum”

ул. Славянска” 2 София, 1000

 

Със специалното участие на Георги Господинов 

 

Велислава Гечева

Яна Лозева 

Михаил Новаков 

Алла Георгиева  

Калина Терзиева 

Симеон Стоилов 

Калин Серапионов 

 

Какво толкова има в следобеда, това сляпо петно на деня?” с това изречение започва една кратка история, написана от Георги Господинов за сборника “Всички наши тела”. Тя е част от още много, посветени на онзи странен, междинен момент, в който времето сякаш не съществува, телата на предметите придобиват различна плътност, цветовете стават нериални, “отвъд историята”.

 

Следобедите. Следобедите са радикално друго време, време във времето, скрит ходник, ниша, коридор.” И ако всеки ден има своя следобед, притежаващ едни и същи белези навсякъде по света, то годината има своя месец. Август. Паузата, в която света, като че ли спира да жужи. 

 

Следобедът на годината” е необичайна лятна изложба. Тя събира автори и техните творби, които са запечатали усещания близки до описаното от ГГ.  Паралелни, многогласни прочити на едно и също интуитивно усещане за момент, състояние, време и място. Във всички произведения има нещо сходно, общо, но преминало през различен прочит, гледна точка често пъти наситена с размисъл, тъга и онова усещане за важността на момента, което ни спохожда много, много рядко. 

 

Вижте събитието във Фейсбук.

 

* Към изложбата има специално създадени картички с цитати от Георги Господинов. Дизайн Studio FRANK, шрифт Scotch Roman от Трифон Андреев.