КОЛОС | изложба на Иво Бистрички

КОЛОС | изложба на Иво Бистрички

КОЛОС | изложба на Иво Бистрички

Галерия Credo Bonum представя: 

 

КОЛОС 

изложба на Иво Бистрички 

 

13 декември 2023 – 18 януари 2024

Официално откриване: 13 декември, сряда, 18:00 ч.

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“ 

 

В основата на всяка религия, на всяка идеология, на всяко забележително постижение, но и на всеки грандиозен провал стои свръх човешкия стремеж. Той води хората нагоре, на високо, към немислимото и непостижимото, извън обозримите възможности. Стремежът към божествения идеал винаги е стимулирал човечеството. На него дължим древните колоси, катедралите, чиито тавани се губят в небето, немислимите размери на паметници издигнати с голи ръце в пустинята. На този вечен стремеж отдаваме и бруталните човешки падения. Рухването на мегаломанските режими, поставящи се над стремежа на индивида  към жастие. Ясен знак за съдбата на всяка утопична идея, дръзнала да се сравнява с Бога. 

Изложбата на Иво Бистрички е израз на носталгия към размера на предишното величие. Към митологичните времена, в който богове и хора се движат заедно по земята. В четири големи по размер живописни платна фигурата на Колоса е разглобена и разпръсната. Тя е едновременно фрагментарна и титанична.  Както древногръцкия историк Страбон пише за разрушения от земетресение Родоски Колос „Статуята лежала на земята, свалена от земетресението и счупена в коленете.” Но дори и тогава Колосът удивлявал със своите размери. Фрагментите му продължават да стоят разпръснати повече от осем столетия, напомняйки за трагичния финал на това вечно противоборство.   

 


Иво Бистрички е роден през 1971 година в Благоевград. Живее и работи в с. Лъка, бургаско. Завършва специалност живопис към Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1995 година. От 2008 година е член на СБХ, от 2009 е в бюрото на секция живопис, а през 2016 става член на управителният съвет на СБХ. В биографията си има множество индивидуални и групови изложби. Носител е на награди от национални конкурси от Сливен и Стара Загора и др. Иво Бистрички работи в областта на живописта, често експерементира с различни материали, медии и похвати – живопис, дигитален принт, колаж, обекти.