ДИВ ЖИВОТ – изложба на Симеон Стоилов

ДИВ ЖИВОТ – изложба на Симеон Стоилов

ДИВ ЖИВОТ – изложба на Симеон Стоилов

ДИВ ЖИВОТ[1]

Изложба на Симеон Стоилов

 Откриване: 19 септември 2019 г., четврътък, 18.30 ч.

Изложбата продължава до 13 октомври, 2019
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, София
Вход от ул. „Бенковски“.
Работно време: всеки ден от 11 :00 до 19:00 ч.

Галерия Credo Bonum започва новия сезон с изложбата „Див живот“ на хужодника Симеон Стоилов. Изложбата ще се открие на 19 септември, четврътък, от 18:30 ч. и ще може да се види в галерията на ул. „Славянска“ до 13 октомври 2019 г.

През последните години Симеон Стоилов внимателно избира появата си в галерия. Изложбите му станаха тихи, а изказът им задълбочен и прецизен. До публиката често достигаха снимки в Инстаграм от далечни брегове, от бурни морета, от празни от хора, но пълни с живот пейзажи. Изложбата „Див живот“ е онази стъпка, която събира на едно място художника и неговaта страст към природата и стихиите.

В създадените специлано за галерия Credo Bonum живописни платна, той се вглежда в безкрайната красота на дивата природа. Не онази екзотична природа, която познаваме от телевизията, а най-обикновената, която тъпчем под кратата си, покрай която минаваме без дори да я погледнем.

За „Див живот“ художника Симеон Стоилов казва:  „Събирал съм си кадри с телефона през цялата година от различни места без да имам яснота защо. Най-малкото съм планирал да ги показвам в изложба. Сега си давам сметка, че за мен това е особен вид бягство от всепоглъщащото съвремие, със своите пренатегнати до крайност претенции, зависимости и сложни еквилибристични поведения. А животът, див, вечен, си съществува – само трябва да погледнеш зад гърба си или към земята, до пагазиш из някое блато или да се разходиш из планината, да се взреш, да съзерцаваш, да преживееш…“

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. в Ямбол. През 1996 г. завръшва специланост „Живопис“ в НХА. През 2018 защитава докторат. Автор е на десетки самостоятелни изложби и участия в групови проекти. Носител е на наградата на М-тел за съвременно изкуство, 2008 г. През последните години широка известност получават архитектурните му проекти, сред които е Палентологичения музей в Дорково.

[1] Думата Живот тук е употебена едновременно, като живот на природата и живот като човешко поведение.