Credo Box: Наклонен

Credo Box: Наклонен

Credo Box: Наклонен

Галерия Credo Bonum представя:
Credo Box: Наклонен 
сайт-спесифик проект на Ивайло Аврамов
12 януари – 23 февруари
Официално откриване: 12 януари 2023 г., 17:00 – 20:00 ч.
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“
Как ни влияе промяната на пространството, в което стоим? Какви са нашите усещания от срещата с необичайното, от съприкосновението с форми и обеми, за които визуално и тактилно не сме подготвени?
Ивайло Аврамов е необикновен скулптор. Той борави с формите без да вае обеми, без да използва гипс, глина или метал, той изгражда скулптурно-архитектурно пространство, което въздейства върху сетивата и ни кара да мислим за собственото ни физическо усещане за място.
За малкото правоъгълно пространство на Credo Box, Ивайло Аврамов не просто създава нова работа, той превръща пространството в произведение на изкуството. Променя напълно обемът и формата му, кара го да изчезне потопено в общата повърхност на стената. Крайният резултат е прецизна до съвършенство нова ниша, силно наклонена на една стена. Формата и рязко я прави непригодна за досегашните и функции, или напротив, самата ниша е поела функцията на произведението на изкуството.
Показването на работата „Наклонен” точно сега носи и още един добавен смисъл за галерията. По същото време в Credo Bonum се открива изложба посветена на 110 г. от построяването на сградата на ул. „Славянска”2. В нея е проследена историята на построяването и обитаването на историческата постройка, в която галерията живее вече 20 години.
Проектът „Наклонен” на Ивайло Аврамов се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, по програма „Творчески стипендии”.

Ивайло Аврамов е роден е през 1968 г. в София. Завършва Националната художествена академия със специалност Скулптура при проф. Крум Дамянов. През 2022 г. получава националната награда за скулптура на името на Иван Лазаров.

С проект „Наклонен“ на Ивайло Аврамов, галерия Credo Bonum представя селектираните чрез отворена покана проекти за пространство Credo BOX.
Credo BOX е малко изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е светла ниша, в която се показвани камерни проекти на художници. Това е място, както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.
Повече информация за Credo BOX може да откриете на уебсайта на фондацията и галерията Credo Bonum, както и във фейсбук.