CREDO BOX: ДЗЕН / КИЧ

CREDO BOX: ДЗЕН / КИЧ

CREDO BOX: ДЗЕН / КИЧ

проект на Калия Калъчева

 

27 ноември 2021 – 12 януари 2022

галерия Credo Bonum

 

 

 

Енсо означава кръг на японски.  Кръгът символизира просветлението, Вселената и празнотата. В дзен будизма кръгът символизира момента, в който умът е оставил душата да твори, може да се разчете, че символизира най-пряко душата на художника. Фоновият цвят е изобразен в иридесцентния спектър на цветовете. Това означава пълната палитра от цветове, с които човек може да работи. Те се сменят във всеки момент, когато ги погледнеш от различен ъгъл, отразяват и околните цветове, чрез тях откривам многообразието на празнотата.

Това е опит за запълване на празнотата. Разчитам го като добавен двоен стандарт в художествените и житейските търсения. Веднъж търсим мира на празнотата и втори път се опитваме да го запълним с целия спектър познати възможности. В един момент човек може да живее с малко и в следващия – би искал да притежава всичко. Използвам две напълно несъвместими думи – дзен и кич, които описват кръга на съвремието, в което живеем.

 

 

Калия Калъчева

 

 

Facebook event


 

Калия Калъчева е родена през 1986 г. в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има магистърска степен по живопис в Националната художествена академия в София. През 2011 г. печели Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджиян“. През 2012 г. е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 г. Калия печели резидентската програма на Сите дез Ар в Париж, Франция. През 2016 г. печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 г. печели специално признание в конкурса „Жените в изкуството“, Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство „Хуго Вутен“, Imago Mundi – колекция Лучано Бенетон, Италия, Националната художествена галерия в София и Софийската градска художествена галерия и други.

 

 


 

С проекта „ДЗЕН / КИЧ“ на Калия Калъчева, галерия Credo Bonum представя селектираните чрез отворена покана проекти за пространство Credo BOX.

 

Credo BOX е изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията майка, малкият BOX е малка светла ниша, в която ще бъдат показвани камерни проекти на художници. Това е място както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък фокусиран художествен жест, за думи и послания.