CONSUME ME | изложба на София Димова

CONSUME ME | изложба на София Димова

CONSUME ME | изложба на София Димова

Галерия Credo Bonum представя:

 

CONSUME ME

самостоятелна изложба на София Димова

 

2 юни – 18 юни 2022 г.

откриване: 2 юни, четвъртък, 18:00 ч.

 

 

Изкуството на София Димова изразява усещанията, с които младото поколение живее. В ритмичния бийт на нощния живот, в неоновата светлина на моловете, с повърхностите на предмети и обекти за бърза консумация. Усещания, преминаващи от еуфория към самота и болка.

Специално за галерия Credo Bonum, София Димова представя серия от големи по формат картини и обекти. Макар и да са нарисувани в класическата живописна техника, масло върху платно, изображенията върху тях са преминали през различни трансформации. Тяхната предистория е фотография, сведена от компютър до черно-бялата схематичност на шаблона. Изходните снимки са запечатали лични моменти, ситуации от нощния живот. Те загатват за порок и загуба на мяра. Преработката им достига до шаблонната черно-бяла естетика, поставя зрителя пред пределно ясни очертания на образа, в които нюансите и сивите тонове не съществуват.

В друга серия от работи София Димова използва материали и предмети, натоварени с допълнително символично значение. Черното кадифе и безопасните игли недвусмислено отпращат към артикулирането на женското и женствеността като биография, като себеусещане, но и като клиширан модел на поведение, като образ на консумация. По подобен начин с комплексно значение са натоварени и отлетите от различни материали предмети, кенчета от Кока-Кола, хартиени торбички, все отпадъци на нашата ежедневна консумация.

„Consume Me” е изложба, която се вглежда критично в духа на съвременния живот. Тя е безпощаден разрез на неговите ценности, гледна точка, лишена от обвинения. Регистрирана е само тъгата от загубата.


София Димова (р. 1996 г.) е мултидисциплинарен артист, родена във Варна. Завършила е Академия Минерва (Грьонинген, Нидерландия) със специалност „Изящни изкуства” през 2019 г. В своята практика София съчетава различни материали и техники, които ѝ помагат да създава взаимовръзка между личните, фундаменталните и социополитическите проблеми, които търсят съдържанието и посланието отвъд класическата естетика. Визуалният език, с който говори, е остър и директен и следва своя собствена логика. Този неин бунт срещу тривиалния художествен облик е крайно ефективен сред публиката.

Откакто се е завърнала в България през 2020 г., София Димова е участвала в десет групови изложби, сред които Sofia Art Week, АРТ СТАРТ по покана на Кредо Бонум и Гьоте Институт, групова изложба в Мюнхен заедно с Войн де Войн, Михаела Лакова и Лола Гьолер, “Dualism II”, организирана от ONE Gallery, както и две самостоятелни изложби. София е активна част от екипа на новооткритото културно пространство “РеБонкърс” във Варна.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.