BLUR: изложба на Даниел Мирчев

BLUR: изложба на Даниел Мирчев

BLUR: изложба на Даниел Мирчев

8 декември 2021 – 3 януари 2022 г.
Откриване: 8 декември, сряда, 18:00 – 20:00 ч.

 

 

Съвременният свят отправи предизвикателство към съвременния човек – усилието да се фокусира. Бъдещето изяжда времето на настоящето, като не му позволява да се концентрира и не търпи забавяне. Идеи, образи и обекти се сливат в общ поток и се размиват с всяка следваща стъпка. Движението става по-важно от момента.

Предизвикателството да се фокусираме, докато се движим, намира своя еквивалент в най-новия проект на скулптора Даниел Мирчев. Той представя пет свои творби, обединени от остротата на момента в наситена поредица от други моменти. Невъзможността да избереш един от тях и да му отделиш дължимото съзерцание отвежда в размиване на образа. Изложбата се нарича ”BLUR” („Замъгляване“), за да напомни за онзи преходен момент между фокусирането в образа и търсенето на следващия образ, който да улови окото.

Авторът изгражда класически геометрични форми, които при всяко движение на зрителския поглед се разфокусират и променят. Обемни композиции от дърво, играещи със светлината и сянката, те са като създадени от алгоритъм с неясно предназначение. Фрагменти от друго време, нуждаещо се от висока доза концентрация.

“BLUR” ще бъде открита на 8 декември от дългогодишния арт директор на списание „Егоист“ Мариета Ценова. Изложбата ще очаква своите зрители в Credo Bonum до 3 януари включително, всеки ден от 11:00 до 19:00 ч.

Facebook event


 

Даниел Мирчев – Дъна се занимава със скулптура в дърво повече от 30 години. Завършил е дърворезба в Художествената гимназия в Сливен. Има редица самостоятелни представяния и множество участия в сборни изложби и кураторски проекти в София и страната. През последните години Даниел Мирчев излага изкуството си преди всичко в чужбина. От 5 години е автор на белгийската галерия за съвременно изкуство “Macadam”, позиционирана в сърцето на Брюксел, и на лондонската “Cube Gallery”, като двете галерии го представят на редица арт форуми и изложения в Европа и Америка. Негови творби има в частни колекции и домове в повечето западноевропейски страни, както и в Канада и САЩ. „Имам щастието да се издържам от това, което обичам да правя – да създавам. За мен това е привилегия, която ме прави щастлив всеки божи ден“, казва Даниел.