THE SOFIANER: СОФИЯ В ЕДНА КОРИЦА ИЛИ ПО СТЪПКИТЕ НА THE NEW YORKER

THE SOFIANER: СОФИЯ В ЕДНА КОРИЦА ИЛИ ПО СТЪПКИТЕ НА THE NEW YORKER

THE SOFIANER: СОФИЯ В ЕДНА КОРИЦА ИЛИ ПО СТЪПКИТЕ НА THE NEW YORKER

Фондация Credo Bonum заедно с „Мулти култи колектив“ обявяват отворена покана към художници и илюстратори, които да предложат своя поглед към София под формата на корица на въображаемото списание The Sofianer в духа на легендарното американско издание The New Yorker.

Проектът е роден от желанието да разкажем  за любовта ни към София, да покаже причудливите й, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем.

София се присъединява към глобалната инициатива с покана към илюстратори и художници да изобразят своята София като корица на въображаемото списание The Sofianer.

The New Yorker и неговият градски дух съчетан с класическа визия дава началото на глобално движение, в което градове от цял свят правят своите въображаеми корици. Така се появяват The Parisianer, The Tokyoiter, Le Montrealer, The Brusseler, The Milaneser или The Shanghairen, които разпалват въображението на местни художници и илюстратори да представят своя град по класическия пример на The New Yorker. Новите корици са любовна песен към градовете – но не към добре познатите символи и туристически емблеми, а към автентичния за града дух.

За конкурса

В конкурса се търсят илюстрации, които отразяват автентичния и разнообразен лик на София и живота на софиянци през всички сезони на годината, във всички краища на града, от всички гледни точки – от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичаме, до онези, които ни дразнят ежедневно. Градът не е само туристически и рекламни образи, затова журито на конкурса ще търси искрени, смешни, иронични или силно критични отговори на въпроса “Какво прави града ни такъв, какъвто е?”.

Ще бъдат избрани 20 изображения, които ще бъдат представени в изложба на открито от 5 до 19 септември 2022 г. Изображенията ще бъдат представени и на сайта на проекта, както и ще бъдат използвани за комуникация в социалните мрежи и създаване на рекламни материали, но няма да бъдат използвани с търговска цел. Правото на такова ползване ще остане право за художниците.

Журито ще определи и 3 награди по 300 лв. всяка.

 Кой може да участва?

В конкурса могат да участват художници, илюстратори, карикатуристи и графични дизайнери от всички възрасти и националности, които в определен етап от живота си са живели в София и/или имат отношение към града. Добре дошли са участници от всякакъв социален и културен контекст и маргинализирани групи.

За участие

Всеки кандидат може да изпраща до 2 предложения за участие в конкурса.

Изображенията следва да отговарят на следните технически изисквания:

 • Изпращат се само .jpeg файлове в размер до 10 МБ на изображение (след обявяване на резултатите избраните участници ще трябва да изпратят изображенията във висока резолюция).
 • Изображенията следва да бъдат формат А4, вертикално ориентирани и да следват класическото оформление на кориците на The New Yorker.
 • Кандидатите трябва задължително да включат в предложенията си заглавието The Sofianer, приложено към документите за кандидатстване (изтеглете тук в eps и pdf формат). Финалистите ще трябва да добавят останалото от задължителния реквизит (дата, брой) след обсъждане с организаторите.
 • Предложенията се изпращат на адрес gallery@credobonum.bg като прикачени файлове с максимален размер 20 МБ.
 • Писмото трябва да бъде оформено по следния начин:

◦ Тема: [ИМЕ НА КАНДИДАТА] – The Sofianer

◦ В текста на писмото кандидатите трябва да се представят с кратка биография (до 5 изречения), линк към сайт/портфолио и кратко описание на идеята на илюстрацията (по желание).

 

Жури:

Журито ще бъде в състав:

 

 • Весела Ножарова, куратор, галерия Credo Bonum
 • Любо Георгиев, председател, Сдружение за градски политики
 • Валери Гюров, собственик, Gifted
 • Адрияна Михайлова, основател, #soSofia и Imp-Act Аgency
 • Студио Комплект
 • Малина Едрева, общински съветник, Столична Община
 • Бистра Иванова, председател, Мулти култи колектив
 • Симеон Василев, мениджър проекти, Фондация Credo Bonum

Критерии и оценка:

Основните критерии на журито ще бъдат:

 • Художествена стойност
 • Съобразяване с условията на конкурса и естетическата насоченост
 • Оригиналност на идеята и автентично отразяване на духа на София
 • Разнообразие на гледните точки и визии за София

Краен срок за кандидатстване: 10 юли 2022 г.

Всеки желаещ да вземе участие в конкурса е поканен да зададе своите въпроси на: gallery@credobonum.bg или тук

Лице за контакт: Симеон Василев,  мениджър проекти, Фондация Credo Bonum | 0882 886 410

Инициативата The Sofianer се реализира от Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив в партньорство със Студио Комплект, Сдружение ГИД и metta space.

Проектът се финансира от Столична община, програма Култура и Българо-американска кредитна банка.