„Тенджера под налягане” представя любопитни аспекти за храната

„Тенджера под налягане” представя любопитни аспекти за храната

„Тенджера под налягане” представя любопитни аспекти за храната

Тази събота, 5 ноември, полудневният дискусионен форум с името „Тенджера под налягане” ще засегне многообразие от теми, свързани с храната и храненето. Събитието, част от проекта „Храна за размисъл” на фондация Credo Bonum, ще стартира в 13:00 ч. в неочаквана локация – бар Спутник (бул. Янко Сакъзов 17). Осем са специалните гост-лектори на събитието, сред които блогъри, производители на храна, готвачи и други.

В списъка с имената на участниците е проф. Райна Гаврилова – преподавател в специалност „културология” на Софийския университет, бивш заместник министър на културата, изследовател на храната и храненето. „Какво очакваме от храната?” ще бъде основната тема в нейната 20-минутната лекция. За алхимията на хляба ще говори един от създателите на пекарната „Братя хлебари” – Пресиян Петров. Кодовете в комуникацията на храна и културните особености в графичния дизайн на хранителни продукти ще разгледа Велина Мавродинова – творчески директор на студио „Ентусиазъм”.

Мариана Асенова, съосновател и куратор на фестивала на спомените „Goatmilk” в с. Горна Бела речка, ще разкаже повече за проекта в развитие „Аз и моите обувки / туризъм по мярка”, който изследва местните храни и вкусове в Северозападна България като фактор за развитие на различен тип туризъм, който опазва природата и осигурява лично преживяване за гостите и препитание за домакините.

Сред темите са също и пресъздаването на традиционните български рецепти и използване на забравени продукти с лектор Георги Бойковски, главен готвач в ресторант „Космос” и как държавата, законите и хората могат да спрат порочния кръг на разхищението на годна за консумация храна, представена от Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. Какво е food styling и каква е идеята на дизайна на храна ще говори Добрин Атанасов, готвач и хранителен стилист в „Cokitchen”. Елисавета Белобрадова, която познававаме под псевдонима Letishatata Kozzila Erato, ще сподели защо мрази готвенето и каква мъка е то, когато имаш съпруг и три деца, които харесват различни храни.

Събитието е с вход свободен за всички. Хармоника ще подготвят специални изненади за гостите, а „Спутник” ще осигурят кафе и чай за подкрепа. Основен партньор на проекта е Българо-американска кредитна банка.