Свещарската гробница грейна в нова светлина 40 години след откриването си

Свещарската гробница грейна в нова светлина 40 години след откриването си

Свещарската гробница грейна в нова светлина 40 години след откриването си

В повторното откриване се включиха Министърът на културата Атанас Атанасов, н.пр. Посланик Херо Мустафа, както и двама от членовете на оригиналния проучвателен екип – инж. Цвятко Кадийски и Валентин Тодоров

 

На 7 юни се състоя официалното откриване на Тракийската царска гробница в Свещари, част от историко-археологически резерват „Сборяново“. То бе част от честванията на 40-ата годишнина от откриването на гробницата и резултат от финализирането на проект „Свещари в нова светлина“. На събитието присъстваха Министъра на културата Атанас Атанасов, н.пр. Посланик Херо Мустафа, а сред специалните гости бяха също и двама от членовете на оригиналния проучвателен екип, участвали в откриването и проучването на гробницата преди 40 години – инж. Цвятко Кадийски и Валентин Тодоров. Сред официалните лица бяха също Цветелина Бориславова, директор на фондация Credo Bonum, Деян Димитров, областен управител на Разград, Аксел Кючук зам. кмет на Исперих и Хабибе Раси, зам. кмет на Разград.

„Аз винаги съм се гордяла с корените и потеклото си, но днес съм дори още по-горда. Защото след четири години усилия от страна на моя екип, на фондация Кредо Бонум и от страна на всички замесени лица, ние показваме тракийската гробница в нова светлина. Буквално и преносно. За мен е гордост, че този ненадминат обект получава днес най-доброто съвременно осветление, най-добрата, специално създадена за него климатична инсталация, обновена и по-представителна изложба.“ – сподели в речта си по време на откриването Цветелина Бориславова.

Тракийската царска гробница в с. Свещари е един от най-значимите исторически обекти в България. Тя е част от историко-археологически резерват „Сборяново”, който се намира в Североизточна България близо до град Исперих. „Сборяново“ включва над 140 археологически и културни паметници, като най-известните от тях са: Свещарската гробница, останките от древния тракийски град Хелис, тракийското светилище на „Камен рид“, мюсюлманското светилище Демир баба теке – почитано от алевиите, и историческият музей в град Исперих.

 

Проектантският екип на „Свещари в нова светлина“, включва експерти археолози, архитекти и инженери. Архитект по осветлението е Марк Сътън Вейн, от Sutton Vane Associates – световно призната компания за архитектурно осветление, специализирана в осветяването на изкуство, музеи и интериор и екстериор на исторически сгради. Сред тях са китайската теракотена армия в Британският музей, катедралата в Уинчестър и много други. Проектът е реализиран с подкрепата на Американския посланически фонд и в партньорство с НИМ Исперих.

„Когато пристигнах в България преди три години, този проект едва започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с огромен брой находки от древността, на второ място след Италия, тази тракийска гробница се откроява със своята красота и значимост. Светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса“ – каза посланика на САЩ в България, Херо Мустафа.