Семинар „Пчелите и града”

Семинар „Пчелите и града”

Семинар „Пчелите и града”

Пчеларство в градски условия – пчеларство за градски хора
Любителско пчеларство – пчеларство с любов към пчелите

Изхождайки от убеждението, че пчеларството е призвание за отговорни към околната среда хора, ние искаме да дадем възможност на модерния градски човек да се запознае отблизо с един биологичен вид, който е бил извор на вдъхновение още от зората на човечеството. Помагайки на желаещите да направят своите първи стъпки в пчеларството, ние целим да повишим чувствителността на обществото към темата за пчелите като индикатор за състоянието на нашата жизнена среда.

Фондация Credo Bonum ви кани на семинар „Пчелите и града”, част от кампанията „За пчелите и хората”, който ще се проведе в галерия Credo Bonum от 28 април до 3 юни 2012 г.

ПРОГРАМА (МОДУЛИ ОТ ЛЕКЦИИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ)

Тема: Биология на пчелите и устройство на пчелното семейство. Значение на пчелите в екосистемата. Роля на пчеларя в живота на пчелното семейство, основен пчеларски инвентар и начин на употреба.
Лектор: Илия Цонев – пчелар, автор на книгата „Добрите пчеларски практики”, инициатор и участник в кампанията „За пчелите и хората”
Дата: 28 април 2012, събота, 14.00 – 17.00 ч.

Тема: Основни познания за начинаещи пчелари. Дейности на пчелите и пчеларя през различните сезони – календар на пчеларя. Заболявания и други заплахи за пчелите – лечение и профилактика.
Лектор: доц. д-р Боян Първулов – преподавател по пчеларство, автор на ръководства по пчеларство
Дата: 5 май 2012, събота, 14.00 – 17.00 ч.

Тема: Биологично пчеларство. Пчеларство в градски условия. Био-динамично пчеларство.
Лектори: Димо Димов – председател на Сдружението за биологично пчеларство и главен специалист по отглеждането на пчелите на покрива на хотел „Хилтън” в София.
Димитър Стоянов – био-динамичен фермер от с. Бачково, био-ферма „Къщата с бамбука”
Дата: 20 май 2012, неделя, 14.00 – 17.00 ч.

Тема: Мед и пчелни продукти. Апитерапия.
Лектор: д-р Евгени Петков, лекар-апитерапевт, пчелар
Дата: 2 юни 2012, събота, 14.00 – 15.30 ч.

Тема: Посещение на пчелин (с. Равно поле) – открита лекция-демонстрация на различни кошери и инвентар, специфични за сезона дейности, като добив на пчелен прашец и други
Лектор: Симеон Тодоров
Дата: 3 юни 2012, неделя, 13.00 – 15.00 ч.

*На 12-13 май в град Елена ще се проведе Национална пчеларска конференция – събор ”Заедно да спасим пчелите”. Като считаме, че това събитие заслужава внимание, ние решихме да оставим тези дни свободни в нашата програма . С това искаме да дадем възможност на участниците в семинара да посетят гр.Елена и да усетят атмосферата в кухнята на българското биологично пчеларство.

Участието в семинара е безплатно, но с предварително записване. Очакваме вашата заявка за участие на адрес: office@credobonum.bg до 27 април 2012 за целия курс или за всяка отделна лекция до ден преди провеждането й.