Месец на афроамериканската история и култура 2012

Месец на афроамериканската история и култура 2012

Месец на афроамериканската история и култура 2012

Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ представят серия от активности, посветени на Месеца на афроамериканската история. Изложбата Black & White & Jazz, 20 февруари – 17 март, организирана и с помощта на „Гъливер Фотос“, официален представител на фотографската агенция Getty Images, ще бъде съпътствана от серия от активности, посветени на приноса на афроамериканските джаз музиканти, като лекция със студенти, детски уъркшоп, музикална вечер и много други. Проектът отговаря на поставените от фондацията цели като отговаря точно и на кредото й – „независимо от трудностите, независимо от изпитанията, от обществените предразсъдъци, ние трябва да се борим за това, което обичам, и за това, в което най-силно вярваме.“

Изложбата е в чест на Месеца на афроамериканската история, който се отбелязва в САЩ от 1926 година насам, и почита приноса на афроамериканците към културния и политически живот на американската нация. За пръв път колекциите на Getty Images са изложени за българските зрители и те имат възможността да се впуснат във вълнуващо пътуване из живота на джаз легендите. В изложбата е представена и българската следа – афроамериканските музиканти, посещавали България през изминалите десетилетия. Непоказваните досега снимки са дело на българския фотограф-художник – Зафер Галибов.

„Black & White & Jazz” показва историята на Америка в необичайна перспектива чрез родения от сливането на африканската и европейската музикални традиции джаз. Музиката, която се харесва еднакво на всички, създава култура, в която колективното и индивидуалното са неразривно свързани и в която хората биват оценявани според възможностите си, а не според расата или друг второстепенен признак.

Медийни партньори са радио JazzFM, JCDecaux България, водещата фирма в сферата на външната реклама у нас, и безплатният, културен гайд „Програмата“.