Посещение на Принцеса Лаурентин ван Оранйе от кралство Нидерландия

Посещение на Принцеса Лаурентин ван Оранйе от кралство Нидерландия

Посещение на Принцеса Лаурентин ван Оранйе от кралство Нидерландия

Фондация Credo Bonum организира първото посещение у нас на Принцеса Лаурентин ван Оранйе. Тя пристига, за да представи официално книгата си «Мистър Фини и светът надолу с главата», издадена на български език от издателство Ciela и с подкрепата на фондацията. Това е първата книга за деца на Принцеса Лаурентин ван Оранйе и илюстраторът Сиб Постхюма от поредица, чиято цел е да запознае малките читатели с природата и да накара тях и възрастните да дискутират за проблемите на планетата и нашето отношение към нея.

Принцесата на кралство Нидерландия, която е съпруга на Негово Височество принц Константин, ще представи книгата си на официално събитие в галерия Credo Bonum на 6 декември. Тя ще открие и Международния Панаир на книгата в същия ден, 6 декември, вторник, от 11:00 часа, в Националния Дворец на Културата, София.

Лаурентин ван Оранйе е принцеса на Холандия. През последните години се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата и работи по въпроси, свързани с околната среда. Тя е сътрудник към Европейската фондация по климата, старши съветник към Световния фонд по дивата природа WWF и вице-президент на „Флора & фауна интернешънъл“. Принцесата постави началото на серията от книги за Мистър Фини, която тя пише от свое име и която е издавана на няколко езика. В книгите се разказват случки, вдъхновени от истински събития. В първата от тях Мистър Фини започва да търси отговори на въпроси като защо на дъното на океана има знаме (поставено на Северния полюс от руснаците през 2007 г.) Втората книга засяга изчезващ остров и това какви последиците това оказва върху хората (историята е вдъхновена от ситуациите на различни острови, сред които Малдивските). През 2009 г. принцеса Лаурентин ван Оранйе основава фондацията „Книга с липсваща глава“ (Missing Chapter Foundation), която се ангажира с междупоколенческия диалог между управляващите и младите относно устойчивото развитие. Същинската цел е стимулирането на диалог между децата и възрастните с оглед на това да се построи различен модел на мислене за устойчив начин на живот, при който ключовите въпроси са поставяни от децата.

През 2004 г. принцеса Лаурентин ван Оранйе основава фондацията „Четмо и писмо“ в Холандия, чийто фокус е превенцията и намаляването на неграмотността. Тя е специален пратеник на Юнеско по въпросите на грамотността и развитието и е председател на Върховната група по грамотността към Европейската комисия.

Принцеса Лаурентин ван Оранйе има магистърска степен по журналистика от Университета в Бъркли (САЩ) и бакалавърска степен по политология от Лондонския университет. Със своя съпруг, Негово Височество принц Константин, имат три деца.

Книгата «Мистър Фини и светът надолу с главата», написана лично от Принцесата, разказва за пълното с приключения и неочаквани ситуации пътешествие на странното същество Мистър Фини, което започва да търси отговори на въпроси като защо на дъното на океана има знаме. Той се озовава на най-различни места и среща много животни като Заека, Бобъра, Хамстерката, Стария морж. Помагат му симпатичният приятел Охлю, умният Бухал и чаровната Розово пиперче. Мистър Фини прави това, което правят децата, и което големите биха искали да правят по-често – задава въпроси за света около него – прости, но изключително точни, и разбира, че „решенията често са по-близо, отколкото мислим.“