Области от особен интерес

Области от особен интерес

Области от особен интерес

Изложба на Силвия Попова

9 май – 2 юни 2024
Официално откриване: 9 май, четвъртък, 18:00 ч.

Пътят към природата в живописта на Силвия Попова минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google Earth и други намерени изображения, които ползват технологии за 3D сканиране.“Използвайки изображения генерирани от сателити и дронове, обръщам внимание на един конфликт, който се надявам да се разгърне в по-задълбочено преосмисляне: дивото, естественото, хаосът, външното, органичното, срещу изкуственото, човешкото, реда, защитеното.“ казва художничката.
Извън, на пръв поглед простото противопоставяне, остава идеята, че данните не означават непременно истина, че технологичните протези, благодарение на които виждаме микро и макро са хладно обективни и тяхната употреба трябва да бъде винаги в комбинация със субективната етика на наблюдаващия. Природата през очите на технологията ни поставя пред сложен етична дилема. Какви са нашите права върху тези образи и защо приемаме манипулацията на дигиталната картина, пред реалността.
Начина, по който Силия Попова работи със своите живописни платна в пространството на галерията, изважда на преден план още един смисъл. Поставени в средата на залата, пълзящи по пода, те напомнят на големи змийски кожи, изоставени сред камъните. Връзката между змията и земята е древна като света. В митологията змията е символ на хтоничното, на неопитомената природна стихия, на хаоса. В много митове змиите (дракони, змейове) се борят срещу божествата, представляващи космическия ред. Но змията рядко остава враг. Напротив, тя е често и пазител, лечител, носител на познание и късмет.
Змийските кожи са попили терена, по който са пълзяли. Тези форми могат да се четат като животински създание, но и да придобият автономност, воля и съзнание. Могат да се разбират и като безжизнени отрязъци от нещо, което е представлявало особен интерес, но е вече употребено и изоставено като старата кожа на змията.
_________
Силвия Попова завършва Живопис във ВТУ „Св. Св Кирил и Методий“.Скорошните ѝ изяви включват „Останки за дълготрайна употреба“ (2022г.) – самостоятелна изложба в ХГ Казанлък, „Гранични системи“ в галерия Ко-оп( 2023г.), номинация за награда БАЗА (2021г.), арт резиденциите Little Bird (2021г). и School of Kindness (2023г). От 2018г. е преподавател в Художествената гимназия в Казанлък.

❋❋❋
Дизайн: Studio FRANK

See less