NOSTALGIC DYSTOPIA

NOSTALGIC DYSTOPIA

NOSTALGIC DYSTOPIA

 

Галерия Credo Bonum представя:

 

NOSTALGIC DYSTOPIA
изложба на Станислав Беловски

Откриване: 13 септември, вторник, 18:30-20:00 ч.
13 септември – 8 октомври, 2022,
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

Това е изложба за артефакти от 20. век, в която целенасочено липсват паметниците на Бузлуджа, Съветската армия и всякакви комунистически монументи, които свикнахме да ползваме като задължителен репер на „онова време“.
Това е изложба за урбанизма, в която нарочно няма човешки фигури.

Изложбата работи с места и пространства, останали непроменени от бурната строителна дейност на „новото време“. Едни дискретни маркери по-скоро на индивидуалната памет, които у представители на различни поколения будят догадки кое какво и къде е, чертаейки траекториите на лични маршрути във времето.

Както повечето проекти на Станислав Беловски, „Носталгичната дистопия“ тръгва от индивидуалното, за да изследва общото, и отправя критически въпроси към съвместното ни живеене, към функционирането ни като общество.

Преди 1989-та имаше една мечта по „западния град“, какъвто беше във филмите, разказите и редките пътувания на малцина. 1989-та донесе мечтаната свобода, отърсване от сковаващите догми на партийната идеология и централизираната икономика. Но отприщената частна инициатива, довела до ръст в строителството, поради корупция, липса на правила и критерии за качество и най-вече, поради липса на вкус, в крайна сметка – по думите на автора на изложбата – превръща най-големия град на нашето общество в едно „прашно, недишащо, грозно туловище“.

Архитектите на Европа от векове знаят, че обликът на града, планировката, акцентите, урбанистичните решения имат пряко влияние върху развитието на обществото, което живее там. А този нов град, който хаотично застроихме, с всичките стъклени и шарени сгради, с различни височини и обеми, изникнали на всяко възможно място, завзели пространствата така, че дори не може да минеш – цели нови квартали без улици, – налага един много труден начин на живеене, задъхан, без комуникация, изолиран в спасяването поединично…

„11-те работи представляват моя намеса чрез колаж и рисунка върху фотография в малкото останали непокътнати пространства,“ – споделя Станислав Беловски. – „Проектите и решенията на пръв поглед могат да бъдат изградени физически. Но убедителността на визуализацията не следва точно логиката на функционалността и утилитарния смисъл. Нещо като утопия, завила на грешния ъгъл…“

NOSTALGIC DYSTOPIA е проект, стартирал през локдауните на 2021 година. Изложбата, която не търси финансиране по НФК, се отмести във времето, но така влиза в диалог с редица други артистични проекти на 2022, третиращи тъканта на града и съвместното ни живеене, позиционира се в контекста на европейската инициатива „Нов европейски Баухаус“ – разговори за новото ни, постпандемично, зелено бъдеще, чиято посока руската инвазия в Украйна рязко смени.

 


Станислав Беловски [@sbelovski] (р. 1976, гр. София) е визуален артист, чиито проекти за социализма, за пънка, за космоса и личният MIRROR MIRROR в Кредо Бонум, провокираха публиката в последните години. От 2020 година Беловски е известен и със своите артистични намеси в градска среда.

 

Изложбата NOSTALGIC DYSTOPIA може да бъде видяна от 13 септември до 08 октомври 2022 г. в галерия CREDO BONUM, гр. София.

FB събитие: тук