Kağıt / Paper / Хартия

Kağıt / Paper / Хартия

Kağıt / Paper / Хартия

Мерием Байрам
6 юни – 27 юни, 2024
Откриване: 6 юни 18:30 ч.
„Трябва да има картина, напълно независима от фигурата или обекта, която, подобно на музиката, не илюстрира нищо, не разказва история и не лансира никакъв мит. Такава картина просто би предизвикала непредаваемите царства на духа, където мечтите се превръщат в мисъл, където линията се превръща в съществуване.” — Мишел Сюфор
Мерием Байрам е визуална художничка и сценографка от турски произход, която живее и работи в Антверпен, Белгия. Повтаряща тема в нейното творчество е двойствеността на нейния произход. Предметите, тяхната история и функционалност са вдъхновение, но и повод да задава въпроси за своето минало. Всяка хартия има собствена памет. През изминалите години Байрам е събирал хартия от различните страни, в които е живяла като художник. Концепцията за паметта е свързана с временността. Времето винаги е играело водеща роля в нейната работа, в Kağıt това е решаващ елемент в разпространението на мазнините върху повърхността на хартията, то активира отпечатъците, оставени от слънчевата светлина, адхезията между листове хартия и съседни повърхности, дифузията на аромати. Това е улавяне не само на самия ход на времето, но и на въплъщението на човешкото тяло, живот и преживявания. Времевите измерения в творчеството на Марием Байрам се доближават до растежа на дърветата, така както техните пръстени свидетелстват за хода на времето. Художникът е там за да изследва своите усещания родени в съзерцанието.
Чувствените качества на купчина опаковъчен материал открита от художника, я вдъхновяват да постави под въпрос този бързо произведен материал и да намери начини да му върне собственото автономно битие. Да потърси неговата функционалност, наложена от местния контекст и използване. По време на престоя си в София през 2022 г. Мерием Байрам се запленява от галерия Credo Bonum и по-специално от тавана на залата със строгия ритъм на оберлихта. Като визуален артист с опит в сценографията тя развива работата си в диалог с пространството. Финалният щрих, обаче, е в ръцете на публиката, която е поканена да реагира чрез своята телесна памет.
По време на откриването на изложбата Kağıt, Мерием Байрям ще има пърформанс, който ще постави началото на изложбата.
❋❋❋
Мерием Байрам (1981) живее и работи в Антверпен, Белгия. Тя е визуална художничка, сценографка и кураторка. В работата и връзката между човешкото поведение и изградената пространствена среда заема централно място. С дърво, картон и ластици тя създава инсталации, които проследяват и преоформят очертанията на физическото пространство. Като предлага конкретни срещи между тяло и материал, тя оформя и организира напрежението между видимото и невидимото, съставеното и импровизирани, разпространяващи се точки на свързване, като същевременно постоянно преоткривате нови препятствия.

 

❋❋❋
Kağıt / Paper/ Хартия е продукция на Studio Oba и Rossinant с подкрепата на Platform 0090, SOFAM и фламандската общност. Благодарение на Yi Zhang, Davine Maesen, MAS Museum Antwerp.