Изложба на Ганчо Ганчев – GANA | VIVID DREAMS OF LIFE AND DEATH

Изложба на Ганчо Ганчев – GANA | VIVID DREAMS OF LIFE AND DEATH

Изложба на Ганчо Ганчев – GANA | VIVID DREAMS OF LIFE AND DEATH

16 април – 5 май 2024
Официално откриване: 16 април, вторник, 18:00 ч.
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

Картините от серията ,,Vivid Dreams of Life and Death’’ са показани за пръв път преди две години. Тогава художника Ганчо Ганчев ги поставя на голяма височина, върху каменните стени на Лапидариума на Великотърновския археологически музей. Живописните платна, големи по размер, са посветени на живота и смъртта и на постоянната трансформация, протичаща между тези две крайни състояния. Смъртта, като процес на преминаване на енергии от едно състояние в друго. Смъртта, в която нищо напълно не умира и не изчезва, а само сменя своята форма и състояние. За тези иначе сложни и тежки теми, художника говори чрез метафорични и символни образи.
Подобно на алегоричните композиции ,,vanitas’’ в които всеки елемент крие различно значение и тук предметите са кодове, през които може да се прочете отделна история. Такива са захвълнетите сред храстите детски играчки, плуващата сред розови цветчета мишена с безразборни стрели, символизиращи фриволността на шанса. Далеч по-директни и по темата са образите на оглозгани животински кости в храстите или увяхналото цвете сред други цъфтящи. В тези платна се вижда типичната за работата на художника стрийт арт стилистика. За нея напомнят и ярките цветове и употребата на спрей, както и поп-арт звученето на част от образите. В същото време сериозният подход към темата, способността за се изгради сложна живописна композиция, в която и мъртвата и живата природа са част от едно цяло, прави присъствието на тези големи платна и в двора на Археологическия музей в Велико Търново и в галерия ,,Credo Bonum’’, впечатляващо категорично.

 
Ганчо Ганчев – GANA завършва живопис във ВТУ през 2014 г. Работи в областта на живописта, стенописта. Курира и различни визуални проекти. В работата си върху платно смесва различни техники: маслена боя, акрилна боя, спрей и колаж. Работата му е силно повлияна от илюстрация и графити културата. Често засяганите от него теми са свързани с човешкото присъствие и отсъствие в природата. Двукратно награждаван е с Награда за Млад Автор в национални изложби на СБХ. Има зад гърба си осем самостоятелни изложби и участия в различни групови проекти. Основател и куратор е на ,,Narrativa Gallery’’ във Велико Търново и ,,VT GRAFF FESTIVAL’’.