Игри и политики

Игри и политики

Игри и политики

София е една от спирките в световното турне на пътуващата интерактивна изложба на Гьоте-институт и Центъра за изкуство и медии ZKM в Карлсруе – „Игри и политика“. Тя поставя на фокус как компютърните игри отразяват политическите и социални проблеми в обществото – от милитаризма, през медийната критика, до половите роли и властовите отношения.

Каква е ролята на видео игрите днес? Как те пресъздават реалността и влияят на представите ни за света? Могат ли игрите да са повече от средство за забавление и да бъдат образователна медия, която поставя на фокус значимите политически и социални проблеми?

Изложбата „Игри и политика“ търси отговори именно на тези въпроси и доказва, че „една игра е винаги повече от просто игра“ (по думите на кураторката Жанет Нойщад). Независимо каква е и колко лесна или развлекателна изглежда, една игра винаги отразява обществото и културния контекст, в който е създадена и се играе.

„Игри и политика“ е съвместен проект на Гьоте-институт и един от най-важните центрове за медийно изкуство в Европа – ZKM в Карлсруе, Германия. Пътуващата изложба е един от най-амбициозните проекти на Гьоте-институт в последните години и вече е показвана в над 10 града по цял свят, сред които Атина, Букурещ, Люксембург, Новосибирск, Мексико Сити, Сао Пауло, Манила, Ню Делхи, Вашингтон и други.

Световното турне на изложбата включва и София, където тя се представя от Гьоте-институт България. Тя ще може да бъде видяна в галерия Credo Bonum между 2 и 22 ноември.