Фотографска изложба: 100 грама нежност

Фотографска изложба: 100 грама нежност

Фотографска изложба: 100 грама нежност

“Живот на килограм” и Вера Гоцева – Lomovera стартират 2020 година с обща кауза по темата за хранителните разстройства – изложба в Credo Bonum Gallery. Събитието се осъществява с подкрепата на ПРОМЯНАТА и ING Bank, България.

Целта на фотографския проект е да провокира широката общественост към размисъл, да постави акцент върху спешната нужда от по-дълбокото разбиране за формирането, протичането и лечението на хранителните разстройства, в чиято основа се открива връзката между храната и емоционалния свят на човека.

Екипът на „Живот на килограм“ вече четвърта година работи доброволно по авторски проект за превенция на хранителните разстройства (анорексия, булимия, орторексия, хиперфагия и др.) сред учениците. В търсене на достъпен и общочовешки език за разбиране на сериозността и актуалността на темата, психолозите от “Живот на килограм” обединяват усилията си с Вера Гоцева – Ломовера и нейното изкуство.
Приемайки поканата за съвместно сътрудничеството в каузата, която засяга все повече лични съдби, Вера Гоцева разкрива в своите фотографии връзката между детайли от домовете на пациенти с хранителни разстройства и техните преживявания.

Вера Гоцева – Ломовера е доказано фотографско име. В последните години извън фотоуикендите, които води, тя е отдадена на фотоаналитични опити и проекти със силен психологически аспект. Три години след „Пощенски картички към баща ми“, изложба посветена на загубата и смъртта, тя се връща с “100 грама нежност.”.

“Живот на килограм” и Вера Гоцева – Ломовера Ви канят на една изложба със загриженост и любов към човешкия живот.
Въпросът дали хранителните разстройства са дом или затвор чука на вратата на някого точно сега. Всъщност, блъска по вратата. Чуват се гласове – “тъпча се”, “крия се”, “ мразя се”. Всъщност, викове. Точно сега някой тръгва към вратата, за да отвори. Или вече я е отворил. Те влизат в животите на много от нас, в други отдавна са влезли. Някои животи вече са отнети.

Изложбата “100 грама нежност” ще ви изправи очи в очи със съкровеното у човека. Ще ви отведе отвъд привидностите, за да се докоснете до пространство, в което живее душата. Имате ли 100 грама нежност?

В рамките на изложбата, която ще се състои в Credo Bonum Gallery са предвидени две събития-дискусии на тема „Кога отношенията ни с храната стават проблем?“ Те ще се състоят на 18.01 и 01.02 от 11 часа в галерия Credo Bonum

Изложбата е от 09.01.2020 до 02.02.2020 година.