ДИСТАНЦИЯ – Проект на Даниела Янкова

ДИСТАНЦИЯ – Проект на Даниела Янкова

ДИСТАНЦИЯ – Проект на Даниела Янкова

Първа част 

“Отвън-Навътре”

Инсталация, врата, шпионка, картина (гваш в/у хартия),  zine (малка книжка), 2019 г.

Авторът се опитва да поведе диалог едновременно със себе си и с публиката. Насочва вниманието и сетивата на зрителя към въпрос, който провокира други въпроси. В инсталацията “Отвън-Навътре” публиката е приканена да участва. Тя трябва сама да открие скритото зад врата послание и да го свърже със собствените си чувства и мисли. Да си зададе важни за обърканото ни съвремие въпроси.

“Отвън-Навътре” е опит за едновременно навлизане и излизане в и от личното пространство. Шпионката, през която зрителят трябва погледне в пространството зад вратата, е границата между две реалности. Граница между гледащия и света на изкуството, което провокира въпроси, на които няма лесни отговори.

Темата за Дистанцията е в основата е дългосрочен и разнопосочен проект на Даниела Янкова. В неговия фокус е не само дистанцията между човека и природата, но дистанцията, която хората създават помежду си.

––

Даниела Янкова @shadowschaser е визуален артист с няколко групови изложби. Работата е част от серия визуални проекти, част от едно по-задълбочено изследване, търсене и анализ на дистанцията както като физическо, така и като емоционално състояние.

Credo BOX е малко изложбено пространство, част от галерия Credo Bonum, но със своя самостоятелна програма. Намиращ се на входа на галерията – майка, малкият BOX е светла ниша, в която се показвани камерни проекти на художници. Това е място, както за едно произведение на изкуството, за един артистичен девиз, за една рисунка, фотография, аудио или видео творба, така и за малък, фокусиран художествен жест, за думи и послания.

Още информация за Credo BOX може да следите във фейсбук и инстаграм страниците на Credo Bonum Gallery.