Credo Bonum с проект за гробницата в с. Свещари

Credo Bonum с проект за гробницата в с. Свещари

Credo Bonum с проект за гробницата в с. Свещари

Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва Посланическия фонд за опазване на културното наследство за реставрацията, консервацията и осъвременяването на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Проектът, който е предложен и ще бъде администриран от Фондация Credo Bonum, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части на гробницата, както и инсталиране на професионално осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура. Построена е през III век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Съвременният обект не е проектиран за 50 000 посетители, нито за дългосрочна консервация. Ето защо посредством Посланическия фонд за опазване на културното наследство Посолството на САЩ присъжда субсидия от 184 000 долара за консервацията, реставрацията и осъвременяване на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница с цел да допринесе за опазване на културното богатство на България и развитието на нейната туристическа индустрия.

Г-жа Цветелина Бориславова, основател на фондация Credo Bonum, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, главният археолог на обекта проф. Диана Гергова, както и културни експерти присъстваха на обявяването на субсидията, което се състоя в главната зала на Археологическия музей в София.

Този проект за опазване на културното наследство на България е последният от поредица проекти, спонсорирани от Посолството на САЩ от 2002 година до сега. Част от тях са:

• Kонсервация и реставрация на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос“ в град Несебър (обектът ще бъде открит през ноември).
• Консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей.
• Консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе.
• Реставрация на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра.
• Консервация на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив).
• Консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин.

Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е над 1 084 380 долара.