Благотворителна кампания PLASTIC FREE BLACK SEA

Благотворителна кампания PLASTIC FREE BLACK SEA

Благотворителна кампания PLASTIC FREE BLACK SEA

Концерт с участието на Мерудия, Van Cock и ThaCrew на 5 юни в Маймунарника, дава начало на мащабна благотворителна инициатива PLASTIC FREE BLACK SEA, инициирана от сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, добре познати сред феновете на родното Черноморие със своето сърф училище Akasha.

Под мотото „Черно море, свободно от пластмаса“, кампанията цели да привлече общественото внимание върху замърсяването на морето с пластмасови отпадъци и да привлече съмишленици в каузата за почистването му и намаляване на човешкия отпечатък върху морската вода.

Главни цели на кампанията са изграждане на навици за консумация на био разградими битови продукти, преизползването и рециклирането им. Инфо кампанията, заедно със серия от почиствания на българските плажове, е залегнала като първа стъпка в проекта.

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море, е снемането на проби от водата по цялото протежение на българското Черноморие. Кулминацията на проекта ще бъде WIND2WIN Challenge – първото предизвикателство за скоростно преминаване на черноморското крайбрежие с уиндсърф между с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев .

Замърсяването на водните басейни с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в световен мащаб, с който се борят десетки организации по цялото земно кълбо. На локално ниво проблемът също добива застрашителни размери. Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса дневно. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в Черно море.

Партньори на WIND2WIN Challenge: Remove Remove Productions, GoMarvel Creative Solutions, IMPRES, За Земята, Runwave, 360 Magazine, JK Fitness Company, Ultramarine, Basecamp, Surfrider Foundation Europe – Sofia Chapter, Nordic Oral Care, Greenpeace, Wind Tracker, Move.bg, WildBerries.bg, клуб Маймунарника