Националният фестивал "Семе българско"

Националният фестивал „Семе българско” – От кълна до върха - все българско, се провежда всяка година в Севлиево с основна цел да съхрани и предаде на следващите поколения българските семена, сортове и видове.

Редица инициативи съпътстват фестивала, който събира над 100 участника в изложението - представители на фирми за производство на посевно земеделие, цветарство, билкарство, здравословна храна, гъбарство, градинарство и овощарство, винопроизводство и лозарство, млекопроизводители и др.

В продължение на два дни посетителите имат възможност да се включат в организираната селскостопанска борса, от където да си закупят семена от местни сортове, домашно отгледан разсад, фиданки, както и да получат  информация за отглежданите от тях местни сортове плодове и зеленчуци. 

Фондация Credo Bonum заедно с Българо-американска кредитна банка са партньори на фестивала.

 

Защо фестивал „Семе българско”?        

„Защото днес, повече от всякога, имаме нужда от дълбоката връзка на своя ген и принадлежност с нашите корени, с нашата история, която продължаваме да пишем чрез живота си тук и сега. Независимо от непоносимото, постоянно съпротивление на ситуацията, в която живеем в България, ние оцеляваме, но се разединяваме, загубвайки нещо малко, но важно за живота ни. Загубваме семенцата на своята сила, енергия и принадлежност.               

Ние вярваме, че сме пазители на живота си, който е божествен дар и красотата му се крие именно в неговото многообразие, а ние, българите, като история, като природни дадености, като традиции и обичаи, нрави, хранене, сме богатство, което глобализацията и икономическите интереси искат да погълнат. И все повече успяват..    

Все още има български семена и някой прави истински хляб, даващ ни нещо повече от ситост!”              

Ивелина Елмазова, Организатор и инициатор на фестивал "Семе българско"