Планината и вярата на Орфей

Фондация Credo Bonum представя изложба, посветена на тракиеца Орфей и планината Родопи, в която се извършва духовната реформа, свързана с култът към земята и слънцето. Това е втората от поредицата изложби в галерия Credo Bonum, посветени на важни етапи от развитието на духовността и културата по българските земи. Първата беше свързана с познанието на най-древната праисторическа цивилизация, живяла по българските земи през VII-V хил. пр. Хр.


Следващия етап е посветен на планинският певец Орфей, който е поет, лечител, музикант и пророк, основател на Дионисовите и Елевзинските мистерии и тези на о. Самотраки, автор на хероическата метрика и на астрологията. Неговото учение, познато като орфизъм – поставя в центъра безсмъртието на душата и се обляга на древни знания и идеи за произхода на света, боговете и човека, които са отразени в т. нар. Орфически химни и други писмени свидетелства. Влиянието на орфизма се разпространило в Южна Италия и в Сицилия (Велика Гърция), по егейските острови и в Азия. Със своята реформа певецът обединил в едно култът към земята и към слънцето. Орфизмът бил и първото учение, разпространявано чрез книги.


Оставило ли е диря учението на тракиеца Орфей в земите на древна Тракия?
Българските археолозите показват със своите открития, че именно във времето на Орфей през късната бронзова епоха (последните столетия на ІІ хил. пр. Хр.) в живота на древна Тракия, както и на целия Средиземноморски свят настъпват забележителни промени. Възникването на многобройни светилища в стратегически и живописни места, заложените в тяхното устройство астрономически знания, множеството могилни некрополи с погребения и обреди, повтарящи смъртта на самия певец, съществуването на специфична култура, представена особено ярко чрез тракийската култова керамика, хилядолетното функциониране на тракийските светилища до приемането на християнството, са особено ярко представени в планината на Орфей - Родопа, където може би някой ден ще бъдат открити и някои от табличките с Орфеевото слово.


Тази изложба прави опит да обедини митологичните, писмените и археологически данни от планината на Орфей и от Средиземноморския свят, за да добие плът едно безсмъртно учение. Темите, застъпени в изложбата са митове за произхода на Орфей; духовната реформа на Орфей и култа към Дионис и Аполон, вакханките и безсмъртието; музиката на Орфей, шаманството и любовта към Евридика; племето на бесите - пазители на светилищата на Дионис; Орфеевото цвете - безсмъртничето; култа на Орфей във Филипопол; бесите, Орфей и християнството. Изложбата представя и примери от култова керамика, намерена в орфически светилища по родопските върхове.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Смолян и Исторически музей – Велинград.
Консултант на изложбата: Проф. Диана Гергова, Археологически институт с музей при БАН, София.

17 юли – 14 септември 2014 г.
Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2, София