Борса за идеи

Борсата за идеи е инициатива на Световната банка в партньорството с Министерство на образованието, Фондация Credo Bonum и Уникредит банк.

В инициативата с награден фонд от 160 000 долара кандидатстваха проекти, представящи нетрадиционни и новаторски подходи за справяне с предизвикателствата, свързани с младежката заетост и образование. Конкурсът се проведе в периода февруари-май 2007 г. и беше отворен за академични институции, училищни настоятелства, сдружения на учители/ученици, гражданското общество, включително НПО, фондации, частни фирми, местни организации и отделни лица. От постъпилите 215 предложения за финалното събитие бяха допуснати 15, а от тях специално жури оцени и избра осемте наградени.

Събитието по връчване на наградите се състоя на 29.05.2007г. в двора на СУ "Климент Охридски" в присъствието на постоянния представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл, зам.-министъра на образованието Екатерина Виткова, главният изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев, зам.-председателя Саша Безуханова, представители на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Център за икономическо развитие, Институт за пазарна икономика, Български икономически форум и Фондация Credo Bonum.

Осемте проекта, участвали в националната Борса за идеи на Световна банка, Министерство на образованието и българския бизнес, получиха финансиране в размер на до 20 000 долара. Към съществуващия награден фонд на Световна банка от 120 000 долара бяха прибавени две нови награди.

Уникредит Булбанк връчи награда за реализиране на иновативен образователен проект на Български зъболекарски съюз.

Фондация Credo Bonum финансира проект „ИСКАМ – Инициатива за Социална Комуникация и Адаптация на Младежи“ на Фондация „Движение на българските майки“, който цели стимулиране на социалното включване на младежи с неравностойно социално положение.

Проект „ИСКАМ“ предостави възможност за професионална ориентация и социална адаптация на 18 младежи от Дома за отглеждане и възпитаване на деца лишени от родителска грижа в гр. Трън, на които им предстои най-голямото предизвикателство - скорошно напускане на институцията. Те имаха възможността за два дни да посетят столицата (някои от тях за първи път), където им се предостави шанс да се запознаят с 6 професии в реална среда. Повече за проекта може да видите на адрес: http://dbm.bg-mamma.com