К

Films4peаce - филмови прожекции по повод Световния ден на мира

Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2 (вход от ул. Бенковски)

21 септември (събота), 19:00ч., вход свободен

 

Фондация Credo Bonum ще бъде домакин на уникален филмов проект, специално създаден за да отбележи Световния ден на мира

Световният ден на мира се отбелязва всяка година на 21 септември като инициатива на Обединените нации за международен ден на примирие и възнаграждаване на усилието на различни хора, организации и страни да запазване на световния мир.

Films4peace е уникален проект, в който съвременни артисти представят авторски късометражни филми на тема мир. Проектът е дело на куратора Марк Кутси (Великобритания), подкрепен от Puma и Shooting People. Филмите се прожектират на живо в стотици точки от цял свят - от фестивали за човешките права до музеи, галерии, публични пространства, младежки конференции и т.н. В отбелязването на световния ден на мира с филмови прожекции през  2012 година са взели участие 23 държави - от Сенегал до САЩ и Индия.

Тази година за първи път Films4peace ще се случи и в България като домакин на инициативата е Фондация Credo Bonum. В галерията на фондацията на ул. Славянска 2, София ще се представят филмите на тема мир, присъединявайки се по този начин към световния апел за повече мирни действия в наши дни.

Филмите, включени в програмата  са дело на артисти от цял свят, поканени да интерпретират визуално темата за мира, като създадат кратък филм, който ще бъде подарен на света, като се прожектира свободно в публичното пространство с безплатни прожекции.

Филмите са направени на 35мм лента в жанровете на документално, късометражно и анимационно кино. Дължината им варира от 2 до 3 минути за по-лесното им гледане в интернет и на прожекциите в публични пространства. Филмите не съдържат говор за да може техният сюжет да бъде разбран навсякъде по света.

Тази година, кураторът Марк Кутси е избрал шест утвърдени автори от цял свят, които участват с кратки филми по темата за мира: Роб Картър (Великобритания), Уилмър Уилсън (САЩ), Атхи-Патра Руга и Занеле Мухоли (Южна Африка), Антъни Гоиколеа (Куба) и Аssume vivid astro focus (Бразилия).

Занеле Мухоли силно провокативна и изключително търсена фотографка от Южна Африка, спечелила многобройни награди. Работата на Мухоли е свързана най-вече с повишаване на видимостта на гей и транс сексуалната култура в чернокожата общност, като акцентира на "queericide" - хора, които са убити в престъпления от омраза, свързани с пола.

Атхи-Патра Руга, също от Южна Африка е изгряваща звезда в изпълнителските изкуства. Руга ползва грандиозен набор от костюми, преобразявайки се в различни герои, които попадат в предизвикателни ситуации. В своите творби той обединява филм, мода и фотография за да интерпретира теми, свързани с културната идентичност.

23-годишният Уилмър Уилсън (Вашингтон, САЩ) е наскоро дипломиран фотограф, който има шанса да дебютира с изложба в престижната галерия за съвременно изкуство Conner. При създаването на творбата си за Films4peace - "Домашна размяна" Уилсън ползва 3D средства за да направи скулптури от обекти от ежедневието с ниска културна стойност и да акцентира на теми като свобода, избор, раса.

През последното десетилетие кубинско-американският артист Антъни Гоиколеа придобива репутация на ненадминат разказвач. Мултимедийните му произведения са загадъчни, тайнствени, двусмислени, хумористични, обезпокоителни и провокативни. Това критично отношение към реалността отваря вратите на Гоиколеа към множество галерии в САЩ и по света.

Живеещия в Бруклин англичанин Роб Картър е известен с подхода си да представя забележителности и емблематичните структури от високо, като използва често комичен, но винаги внимателен нож (в буквалния и преносен смисъл) за създаване на колажи от оригинални материали. Дали ще разположи неофициалната църква на Англия (домът на футболистите от Манчестър Юнайтед) в Кентърбърийската катедрала, резиденцията на официалната църква на Англия, или пък ще „засади” виртуални изображения сред истински растенията и ще документира техния растеж, неговата работа винаги е провокираща и ангажираща.

Аssume vivid astro focus е основана от бразилския художник Ели Судбрак през 1994 г. и после се превръща в непрекъснато растяща международна група от артисти, известни със създаването на сензационна смесица от графити, диско култ и карнавал, под формата на мащабни инсталации и пърформанси. Те са включени в постоянната колекция на Музея за модерно изкуство, Ню Йорк и в Съвременната художествена колекция на фондацията на Джудит Ротшилд.

Филмите на тези артисти, специално създадени за  films4peace ще бъдат премиерно показани в София на 21 септември (събота),от 19:00 часа в галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2 (вход от ул. Бенковски).

 

Филмите, създадени за предишните издания на films4peace през 2011 и 2012 г., са на разположение на страницата на проекта във Vimeo: https://vimeo.com/films4peace

Повече информация за films4peace: http://films4peace.com

Коментари